Emekli maaşlarına iki zam birden! Cumhurbaşkanı jesti emeklileri şenlendirecek

SSK ile Bağ-Kur emeklilerine maaş zammı müjdesi. Asgari emekli maaşı da iki katına çıkacak. Emekli maaşı artış tarihi ve detayları haberimizde..

Emekli maaşlarına iki zam birden! Cumhurbaşkanı jesti emeklileri şenlendirecek

Milyonlarca emeklinin asgari emekli maaşına zam yapılması gündemde. Ocak ayından itibaren emekli maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam yapılarak asgari emekli maaşı 10 bin TL'ye çıkarıldı. Ancak Türkiye'deki ekonomik durum nedeniyle maaş artışlarının yetersiz kalması emeklilerin maddi sıkıntı yaşamasına da neden oldu. Açlık sınırı 16 bin TL ama milyonlarca emekli bu sınırın altında yaşamak zorunda kalıyor. Emekliler artık temmuz ayındaki artışı izliyor. Önemli bir artış için hâlâ umutlar olsa da, asgari emekli maaşı için ikiye katlama planı uygulamaya konuldu.

Emekli maaşı alan yaklaşık 17 milyon vatandaşın maaşlarına Ocak 2024 artış döneminde yüzde 49,25 zam yapılırken asgari emekli maaşı ise 10 bin TL olarak açıklandı. Emekliler Ocak ayındaki maaş artışından memnun olsalar da enflasyonun düşmemesi ve hayat şartlarının ağırlığının giderek artması nedeniyle zor durumdalar.

Emekliler seçim öncesinde maaşlarında daha fazla artış bekliyordu. Ancak hükümet konuyla ilgili net bir tavır alarak herhangi bir artış yapılmayacağını duyurdu. Şu anda tüm gözler Temmuz ayı maaş artışında. Özellikle asgari emekli maaşının ne olacağı sorusu cevap bekliyor. Düşük emekli maaşlarına yönelik yeni bir artış tahmini gündemde. İşte en düşük emekli maaşlarının temmuz ayında artacağı senaryolar..

EMEKLİLER ENFLASYON VE REFAH PAYI ZAMMINI BEKLİYOR

Emekli maaşlarına iki zam birden! Cumhurbaşkanı jesti emeklileri şenlendirecek

Temmuz 2024 emekli maaşı artışı için geri sayım başlatıldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı altı aylık enflasyon verilerine göre emekli maaşlarının Temmuz ayında daha da artırılması bekleniyor. Ayrıca emeklilere sosyal güvenlik sağlanması da gündemde. Ancak temmuz ayında sosyal yardımın verilip verilmeyeceği henüz belli değil.

16 milyon emeklinin açlık sınırı altında yaşamak zorunda kaldığı Türkiye'de hükümet yeni bir adım attı ve emeklilere yönelik yeni destek tedbirleri hazırladı. SSK, Bağkur ve 4C emeklisi olanlar bu yardımdan belirli kriterlere göre yararlanabiliyor. Emeklilere yönelik yeni destek tedbirleri aşağıdaki gibidir;

- Ulaşım, iletişim ve satın alma desteği

- Belediye hizmetlerinde indirim

- Enerji ve kiralama desteği

- Finansal destek ve tatil desteği de dahil olmak üzere birçok önlem açıklanacak.

"Temmuz ayı asgari kıdem tazminatı için iki farklı senaryo mevcut"

Emekliler temmuz ayında maaşlarına zam yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde altı aylık enflasyon beklentilerini açıkladı. Dolayısıyla altı aylık enflasyon oranı yüzde 25,47 civarı olacak. SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon arttıkça aynı tutarı alması bekleniyor. Asgari emekli maaşının artırılması konusunda iki farklı senaryo var.

Temmuz ayında beklenen asgari emekli maaşı artışının altı aylık enflasyon oranında gerçekleşmesi durumunda yeni asgari emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye çıkacak. Ancak yıllık enflasyon beklentilerine göre hesaplanırsa asgari emekli maaşına 13 bin 500 ila 14 bin lira arasında artış yapılabilecek. Bu rakamlar şu anda kesin değil ancak Temmuz ayı ilk haftasında kesinleşmesi bekleniyor.