Ekonomi Modeli Alternatif Çalışmalarla Geliştiriliyor

Ak Parti, ekonomi modelinde alternatif çalışmalar yapıyor. Kademeli faiz artışı ve yeni politikalar geliştirme hedefinde. Şimşek'in rolü belirsiz.

Ekonomi Modeli Alternatif Çalışmalarla Geliştiriliyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna günler kala, mevcut ekonomi programı Ak Parti içinde eleştirilere maruz kalmış ve bu programın sürdürülebilirliği konusu netlik kazanmamış durumda.

Reuters'ın 10'a yakın hükümet ve parti yetkilisiyle yaptığı görüşmelere göre, bir grup Ak Parti üyesi, mevcut politikaların ekonomideki sorunları çözmede yetersiz olduğunu savunan bir çalışma üzerinde çalışıyor.

Bu çalışmada, daha önce ekonomi yönetiminde görev yapmış bazı üst düzey parti üyelerinin de yer aldığı bir grup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı önümüzdeki dönemde oluşabilecek ciddi sorunlar konusunda uyararak, kademeli faiz artışını içeren bir programla hazırlıklı olmayı amaçlıyor.

Yeni modeli destekleyenlerin yanı sıra, şu anda yönetimde olmasa da geçmişte üst düzey görevlerde bulunmuş bazı Ak Parti üyeleri, alternatif bir politika setine geçişi içeren gönüllü bir çalışma yürütüyor. Bazı hükümet yetkililerine göre, düşük faiz politikası ve kontrollü kur politikalarının yol açtığı ekonomik hasar, bir süre daha devam etse de, negatif rezervlerin ve ekonomik kötü gidişatın özellikle döviz girişinin yoğun olduğu yaz aylarından sonra daha da artacağı öngörülüyor.

Bir grup, kademeli faiz artışı talep ediyor

Bir üst düzey yetkili, ekonomide kademeli faiz artışının gerekliliğini vurgulayarak, selektif kredi politikalarının da devlet sübvansiyonuyla bir "kamu kurumu" tarafından gerçekleştirilebileceği bir yapıyı mümkün gördüğünü belirtti.

Aynı yetkili, "Piyasada tek bir faiz oranı olmalı, çoklu faiz yapısı ortadan kaldırılmalı" dedi. Ancak Ak Parti üyeleri, alternatif bir model üzerinde çalışsa da, Erdoğan'ın beklenenden daha iyi bir oy alması, bu çalışmanın bir süre daha ertelenebileceği şeklinde değerlendiriliyor.

Ak Parti içindeki bir yetkili, parti içinde iki farklı görüş olduğunu belirterek, "Bir grup mevcut ekonomi politikalarının sürdürülmesini istiyor, ancak başka bir grup kademeli ve dengeli bir şekilde faiz artışının daha iyi denge sağlayacağını savunuyor" dedi ve ekledi: "Ekonomi politikalarında temel baskılardan biri de dokuz ay sonra yapılacak yerel seçimler. Ekonomi yönetimi belirlenirken yerel seçimler de göz önünde bulundurulacak. Ankara ve İstanbul'un tekrar Ak Parti'ye dönme olasılığı oldukça yüksek ve bu fırsat kolayca harcanamaz."

Ak Parti kadrolarında Mehmet Şimşek belirsizliği

Ak Parti kadrolarında uzun yıllar ekonomi yönetiminde bulunan Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda Erdoğan ile görüşerek tekrar ekonominin yönetiminde yer almak istemişti. Ancak Şimşek'in hangi görevde yer alacağı veya yer alıp almayacağı henüz netlik kazanmış değil. Bilgi sahibi bir üst düzey Ak Parti yetkilisi, seçimlerden sonra ekonomide önemli adımlar atılacağını ve Şimşek'in göreve gelmesinin hala bir seçenek olduğunu belirtirken, "Ancak Şimşek olmadan da yol devam edilebilir. Daha önce ekonomide görev yapmış bazı isimlerin yeniden kabinede yer alması olasılığı da oldukça yüksek. Çünkü bazıları zaten beyannamenin hazırlanmasında da yer almıştı" şeklinde konuştu."