Ehliyeti, kimliği olana artık o işlem ücretsiz! Gören duyan akın edecek

Yeni düzenlemelerle birlikte artık hem ehliyete hem de T.C. kimlik kartına sahip olmanıza gerek yok. Bu düzenlemeden yararlanmak için sadece 5 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Olayı öğrenen çok sayıda kişi nüfus müdürlüğüne akın etti. İşte detaylar...

Ehliyeti, kimliği olana artık o işlem ücretsiz! Gören duyan akın edecek

Yeni kimlik kartınız ve ehliyetiniz varsa herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan birleştirme işlemi yapılabilmektedir. Detaylar haberimizde...

kargo

EHLİYET VE KİMLİĞİNİ ALAN NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE AKIN EDİYOR: BU İŞLEMLER ARTIK TAMAMEN ÜCRETSİZ

Ehliyet ve kimliklerde yeni dönem resmen açıklandı. Artık tamamen ücretsiz hale geldi.

Kimlik belgeleri ve ehliyet ibraz etme zorunluluğu artık geçmişte kaldı. İçişleri Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle artık her iki tür belgeyi de yanınızda taşımanıza gerek kalmayacak. Bu işlem ücretsiz olarak nüfus dairesinde gerçekleştirilecektir. Detaylar burada...

 İçişleri Bakanlığı'nın 2017 yılında getirdiği düzenlemelerle kimlik, ehliyet ve pasaportlarda önemli değişiklikler yapıldı. Ancak bugün gündemde olan konu, 2020 yılında devreye alınan bir diğer yenilik olan, ehliyetleri nüfus cüzdanlarına entegre eden uygulamadır.

5 ADIMDA KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRME

Kimlik kartlarına çip takılması için verilen ilk son tarih 2023'tü. Yeni düzenlemelerle birlikte bu kısıtlama daha sonra kaldırılarak artık insanlar işlemlerini daha esnek bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ancak kimlik kartları ile ehliyetlerin birleştirilmesi süreci ile ilgili halen birçok soru işareti bulunmaktadır. İşte takip etmeniz gereken 5 adım...

Ehliyet yenilemek için tıpkı nüfus cüzdanı gibi belli bir sürecin takip edilmesi gerekmektedir. Öncelikle randevu alınması gerekmektedir. Daha sonra başvuru için gerekli belgeleri hazırlamanız gerekir:

EHLİYET VE KİMLİK BİRLEŞTİRMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

İşte bu belgeler:

Eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, bankaya 15 lira yatırıldığını gösteren değişim ücreti makbuzu, 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubu belgesi veya yazılı beyan ve en önemlisi, ücretsiz olarak alınabilen 'sürücü olur' yazan sürücü sağlık raporu.

Yeni E sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl iken, diğer sınıfların geçerlilik süresi 10 yıldır. Bu adımları takip ederek ehliyetinizi güncelleyebilirsiniz.

1 DAKİKADA ÜCRETSİZ OLARAK YAPILIYOR

Yeni nesil ehliyetin içerdiği bilgilerin akıllı kimlik kartına entegre edilmesiyle kişilerin ayrı bir ehliyet taşımasına gerek kalmıyor. Eski kimlik kartları ve ehliyetlerle bu yapılamaz. "İki fonksiyonlu, tek kart" sistemi için hem ehliyet hem de kimlik kartına çip takılması gerekiyor. Yine randevu alınması gerekmektedir. Herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek talepte bulunabilirsiniz. Kimlik kartınıza ehliyet ekleme işlemini tamamen ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştirebilirsiniz. Kartınız 1 gün içerisinde evinize teslim edilecektir. Bu başvuruda herhangi bir süre sınırlaması yoktur.

KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ ADIMLARI

ÖNCE RANDEVU ALIN

Ehliyet ve kimlik kartınızı yenilemek için ilk yapmanız gereken randevu almaktır. Bu zorunludur. Randevu almak için 199 numaralı Alo danışma hattını arayabilir veya "randevu.nvi.gov.tr" adresinden kayıt yaptırabilirsiniz. O gün gelmemeniz durumunda sistem 1 ay süreyle tekrar randevu almanıza engel olacaktır. Bu durumda katılamayacaksanız, son teslim tarihinden en az yarım saat önce randevuyu iptal etmeniz gerekmektedir.

DEĞİŞİM ÜCRETİNİ YATIRIN

Randevu aldınız, başvuracaksınız. Başvuruyu yapmadan önce vergi dairelerinin talimatı doğrultusunda 30 lira tutarındaki değişim ücretini (üç aylık belge ücreti) “ivd.gib.gov.tr” internet sitesindeki sanal POS uygulaması üzerinden veya bankaya yatırmanız gerekmektedir.

BU BELGELERİ HAZIRLAYIN

Gerekli evraklarla randevu aldığınız gün nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapıyorsunuz. Yeni kimlik en geç bir veya iki gün içerisinde adresinizde bulunacaktır. Yeni akıllı kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Son kullanma tarihi kimlik belgelerinizde kayıtlıdır. Geçerlilik süresi sona erdiğinde kart sahibinin, kartını yenilemek için yeniden kaydolması gerekir.