EFT'de Değişiklik: 18 Aralık'tan Sonra 7/24 Geçerli Olacak

Bankacılık hizmetlerindne olan EFT'de yeni dönem başlıyor. Edinilen son dakika bilgilerine göre başka bankanın hesabına gönderilen paralar, mesai dışında da saniyeler içinde diğer hesaba geçebilecek.

EFT'de Değişiklik: 18 Aralık'tan Sonra 7/24 Geçerli Olacak

Son dakika : EFT'de yeni dönem.

Bir bankadan başka bir bankaya , mesai saatleri dışında gönderilen paralar hemen geçmiyor. Bir kişi, diğer bankadaki hesaba para gönderince para, mesai saatleri gelince geçiyor. Örneğin Cuma günü akşam başka bir bankanın hesabına para gönderilirse bu para , Pazartesi günü mesai saatlerinin gelmesi ile hesaba geçer. Bu durum da bazı mağduriyetleri beraberinde getiriyordu. Ancak bu konuda bir çalışma başlatıldığı bildirildi. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi şeklinde uzun yazılışı olan FAST sisteminin devreye alınacağına, bu sistemle birlikte artık vatandaşlar, başka bankalara 7/24 saniyeler içinde para gönderebilecek ve EFT'ye takılma devri sona erecek. 

TARİH AÇIKLANDI

Bankacılık işlemlerini kullanan tüm vatandaşları ilgilendiren açıklamada, söz konusu sistemin 18 Aralık günü , pilot uygulama olarak başlatılacağı ve kademeli şekilde tüm bankalarda geçerli olacağına yer verildi. Söz konusu açıklamada, "Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir." ifadelerine yer verildi. 

KOLAY KULLANIM

Merkez Bankası tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, FAST sistemi ile birlikte ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası ya da mail adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay yapılabileceğine yer verildi. Kolay Adresleme Sistemi bünyesinde birleştirilecek bu bilgiler ile artık para gönderme daha kolay olacak.

Yapılan resmi açıklamada, "Böylece, TCMB'nin ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır. Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir." denildi.

Söz konusu sistemle EFT dolandırıcılığının önüne de geçilmesi hedefleniyor. Örneğin akşam yapılan bir ticarette kişi, EFT ile parayı gönderiyor. Malı alan kişiş, daha sonra EFT'yi iptal edebiliyor. Sizce bu sistem nasıl? Yorum kısmı aşağıda.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA