Dünya Markası Osmancık Pirincinin Hasadında Sona Gelindi!

Çeltik üretimi noktasında rekoltenin yüzde beşini karşılayan Çorum’da yağışlara rağmen yüksek verimli bir sezon geçti. Hasat mevsiminde sona gelinen çeltikte tarlalar yeşilin bin bir rengine büründü.

Dünya Markası Osmancık Pirincinin Hasadında Sona Gelindi!

Türkiye’de çeltik üretimi denince akla ilk gelen illerden biri olan Çorum’da hasat mevsiminin sonuna gelindi. Dünya markası Osmancık pirinci için çiftçiler sezon boyu emek harcadı. Sezon boyu yoğun yağışlar nedeniyle birçok ürünün takviminde değişiklikler görülmüştü. Değişikliklerden Osmancık pirinci de nasibini almıştı. Tarlalara ekim döneminin yoğun yağışlardan ötürü bir ay gecikmesi üretici endişelendirirken hasat sonu beklenen tablo gerçekleşmedi. Verimin tüm olumsuzluklara rağmen yüksek olması üreticiyi sevindirdi. Hasat sonrası tarlaların havadan görüntüsü ise kendine hayran bıraktı.

Üreticinin dünyaya ihraç edilen Osmancık pirinci için çabası devam ediyor. Bu yıl yağışlar nedeniyle yaklaşık 1 ay geciken çeltik ekiminin tamamlanmasının ardından Kızılırmak'ın can verdiği topraklara ekilen tohumlar, yeşermeye başladı.

Üretimin Yüzde 5’i Osmancık’tan

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, Anadolu Ajansı muhabirine, Türkiye'nin çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 5'inin Çorum'da yapıldığını söyledi. Osmancık pirincinin birçok özelliğiyle Türkiye'nin dört bir yanından talep gördüğünü vurgulayan Şahiner, "Pirinç denildiğinde akla ilk Osmancık gelir. İlçemizin en büyük gelir kaynağı pirinçtir. Osmancık çeltiği, Kızılırmak havzasında ekildiği için Kızılırmak'tan aldığı suyla havasının etkisiyle tadı, lezzeti, aromasının güzel olması sebebiyle Türkiye'de aranan çeşit haline gelmiştir. Osmancık çeltiği, dünyada da tutulmaktadır. Hiçbir zaman değerini kaybetmiyor. Özellikle hastalıklara karşı da dayanıklı bir çeşittir." dedi.

Tarlaların Neredeyse Tamamına Çeltik Ekildi

İlçede ekilebilir alanların neredeyse tamamının çeltik ekildiğini dile getiren Şahiner, "İlçemizde 24 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çiftçilerimiz, çevre il ve ilçelerde de çeltik ekimi yapıyor. Osmancık, Çorum'a bağlı olduğu için ilçelerimizin toplamındaki üretilen çeltik miktarı Türkiye'nin yaklaşık yüzde 5 ihtiyacını karşılamaktadır." diye konuştu.

Ekimin, yağış nedeniyle bir ay gecikmesinden dolayı hasadın da bir ay gecikeceğine dikkati çeken Şahiner, "Ancak verimde düşüş olacağını sanmıyorum, iyi bir verim bekliyoruz. Çiftçilerimize hayırlı, bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.