Döviz, Borsa ve Altın Ne Olur? Ekonomi Uzmanı Açıkladı

Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş korona virüsünün ekonomiye etkisini yazdı. Altın, borsa, döviz kurlarının virüsten nasıl etkileneceğini Twitter üzerinden yazan Demirtaş, virüsün ekonomiye etkileri hakkında korkutan uyarılar yaptı.

Döviz, Borsa ve Altın Ne Olur? Ekonomi Uzmanı Açıkladı

Ekonomi Uzmanı 'ndan altın ve dolar tahmini.

Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş Twitter adresi üzerinden bir dizi açıklama yaptı. Demirtaş açıklamasında corona virüsünün ekonomi üzerindeki etkilerini , gelecekte görülecek etkileri, tahviller, altın piyasası, borsa ve döviz kurlarına etkisini yazdı.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş 'ın Twitter 'dan yaptığı açıklamaları şu şekilde:

1)Haftalardır bu Corona Virüsü hakkında yazıyorum. Ana akım medyaya düştüğü andan beri beni meşgul etti. Önlemlerin çok ciddiye alınması gerektiğini, Ekonomik etkilerinin ciddi olabileceğini yazıyorum.

2)Detaya girmeden önce şunu belirteyim: Bu Corona Virüsü de gelip geçecek mi? Evet. Neler neler gelip geçmedi ki! Ancak 2-3-4 aya gelip geçecek olsa bile etkileri çok çok ciddi. Virüs yayılımına geç müdahale etmek ise çok büyük yanlış.

3)Doktorların bazılarının bu virüsün ölüm oranının az olduğunu söylediklerini, ellerinizi yıkayın bir şey olmaz dediklerini görüyoruz. Bunların çoğu doğrudur muhakkak. Ancak Ekonomi söz konusu olduğu zaman: Gerçeklerin ne olduğu değil, o gerçeklerin nasıl algılandığı önemlidir.

4)İnsanlar 2 ay evden çıkmazsa Dünyada tedarik zincirleri kırılır. Dünya resesyona girer. Havalar ısınsın geçer demek doğru olabilir, ama o sürede şirketlerin Nakit akışları aksayabilir. O yüzden ölüm oranının düşük olması Ekonomik sıkıntıların aynı düşüklükte olacağını göstermez

5)Bu yazıyı yazarak, Virüs yayılımındaki son durum ve Ekonomik ve Finansal etkileri hakkında size bildiklerimi aktarmak istiyorum. Aile olarak, Şehir olarak, Ülke olarak ve Dünya olarak virüse hazırlıklı olmalıyız.

11)Burada unutulmaması gereken bir şey var. Ölmeyenlerin, iyileştikleri söyleniyor ama bir çoğunda ciğer kapasitesinin 100%’de kalıp kalmadığı söylenmiyor. Ölmeyen ama ciğer kapasitesi düşen insanlar ileride sağlık sistemlerine yüklenecekler.

16)Tıp Doktoralarından bazıları ölüm oranının az olduğunu ve kelle paça yersek bir şey olmayacağını söylüyor. Halbuki ekonomik etkiler için aynı ferahlıkta konuşmak pek olmaz. Zira Sağlık sistemleri nüfusun %10’unun aynı anda hastaneye gitmesini kaldıramaz.

17) Yapılan bir çalışma ABD’de (eğer virüsün İtalya’daki yayılma hızı gerçekleşirse), hastanelerdeki gerekli birimlerin 8 Mayıs’ta tamami ile dolacağını gösteriyor. Yani bu iş ŞAKA değil.

23)Şimdi gelelim yorumlara. Önce Altın. Altın elbette korkudan dolayı fırladı. Ama fark etti iseniz geçen hafta içinde ve sonunda bir ara çakıldı. Bunun nedeni nedir? Bir daha olur mu? İlk önce nedenler:

24)İlk neden Borsa’da ağır kayıpları olan yatırımcıların borç alarak yatırım yapanlarının borcu ödemek için en çok artan yatırımları olan altını satmaları. İkinci neden Petrol fiyatları çakılınca Enflasyon olmayacağının anlaşılması Enflasyondan koruyucu Altının geçici vurulması.

25)Bir daha bu olur mu? Olabilir, yani yine anlık çakılma olabilir. Nedeni de Petrol fiyatlarının çakılması olacaktır. Ama yine de unutulmamalı: Korkunun olduğu yerde değerli madenler olur.

26)İkinci yorum Borsalar için: S&P500 ağır darbe aldı ama eğer hastalık ABD’de eyaletlerin ACİL durum ilan etmelerine kadar giderse, daha da büyük darbe alır. En kötüsü ise TEDARİK ZİNCİRLERİNİN kırılması olur.

27)Tüm bunlar olurken Petrol fiyatları elbette düşüyordu. Bu düşüşü durdurmak için OPEC başı Suudi Arabistan Rusya’ya gitti ve gel Petrol üretimini kısalım ve Petrol fiyatını arttıralım dedi. Rusya’nın bunu kabul edeceğini düşündüler. Ama Rusya kabul etmedi.

28)Peki Rusya niye kabul etmedi? Çünkü Rusya’nın amacı Amerikan Kaya Petrolü üreticilerini batırmak (o iş o kadar kolay değil ya neyse!). Bunun üzerine Petrol fiyatları Perşembe Cuma Çakıldı.

29)Sonra Suuidiler evlerine döndüler, ama ne dönüş!. Birden piyasaya çok ucuz Petrol vereceklerini söylediler. O kadar ucuz ki Ruslardan bile 8 Dolar daha ucuz. Bunun etkisini Pazartesi günü göreceğiz. PETROL ÇAKILACAK. Bir bakıma Ruslardan intikam alındı.

30) Ancak açık yazayım ABD petrol üreticilerine bir şey olmaz, zira Kredi muslukları kendilerine açık. O yüzden 1 yıl, 2 yıl beklerler. Peki Rusya, Arabistan niye ABD konusunda panik: Şu petrol grafiğine bakın anlayacaksınız: Ülkeler ve Petrol üretimleri: YEŞİL renk ABD !!