Dolarda FED Fırtınası Sürüyor

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 75 baz puan faiz artışına gidebileceği sinyalini vermesinin hemen sonrasında dolarda yükseliş meydana gelmeye başladı.

Dolarda FED Fırtınası Sürüyor


Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, dün yapmış olduğu konuşmada enflasyonu düşürmeye güçlü bir biçimde bağlı olduklarını belirterek ‘bu iş bitene kadar devam etmeliyiz' şeklinde bir ifade kullandı.


Enflasyon ne kadar uzun süre hedefin üzerinde kalıcılığını sürdürürse riskin o derece büyük olacağını kaydeden Amerikan Merkez Bankası başkanı, tarihin erken gevşeme politikasına karşı güçlü bir biçimde hareket ettiklerini söyledi.


75 bazı Puan Artışı
Amerikan Merkez Bankası’nın yapmış olduğu açıklanmanın hemen sonrasında Amerikan Merkez Bankası yetkililerinin yapmış oldukları açıklamaları da takip edilirken, bankanın bu ayki toplantısında 50 ya da 75 baz puanlık faiz artırımına açık olduklarını söyledi. Söz konusu bu açıklamaların sonrasında para piyasalarındaki fiyatlamalarda Amerikan Merkez Bankası’nın bu ay 75 bazı puan faiz artışına gidebileceği ihtimali %84’e yükseldi.


Dolar Piyasasında Son Durum Ne? 
Bu gelişmeler ile beraber serbest piyasaya baktığımızda Amerikan doları Türkiye piyasalarında 18,23 liradan alınırken 18,24 liradan satışa sunuluyor. 18,36 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 18,37 lira olarak açıklandı.


TL'de Değer Kaybı Devam Ediyor 
Türk Lirası acil Gül Nisan'ı sonunda niyeti bağıran %19'a yakın ve yılbaşından itibaren %28'e yakın, son bir yılda ise toplamda %54 oranında değer kaybına uğradı. TL geçen sene %40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.