Dolar ve Altın Sert Yükseldi-2019 Dolar Tahmini Açıklandı

Önceki gün açıklanan enflasyon verilerinin ardından dolar ile altın fiyatları ciddi bir yükselişe girdi. Öte yandan Commerzbank 2019 yılı Aralık ayı dolar tahminini açıkladı.

Dolar ve Altın Sert Yükseldi-2019 Dolar Tahmini Açıklandı

Avrupa'nın önemli finans kuruluşlarından biri olan Commerzbank, 2019 yılı Aralık ayı dolar/TL beklentisini açıkladı.

Son günlerde piyasalarda yaşanan gelişmeler, geçtiğimiz aylarda dolar karşısında ciddi şekilde düşüş yaşayan Türk Lirasının yukarı yönde eğilim göstermesini sağladı. 8 TL sınıfına kadar dayanan dolar kuru, Brunson 'un serbest bırakılmasının ardından 6 TL'nin altını gördü. Önceki güne kadar 5,14 TL seviyelerinde seyreden dolar kuru, açıklanan enflasyon verileri ve Fed 'in faiz arttırımı beklentilerinin yükselmesi ile dolar kuru yeniden yükseldi.

Piyasalardan edinilen son dakika bilgilerine göre dolar kuru, 5,30 TL seviyesine kadar yükseldi. 5,85 TL seviyesini gören Euro kuru ise yeniden 6 TL barajını geçti ve 6,04 TL seviyesini gördü.

2019 ARALIK DOLAR TAHMİNİ

Dolar/TL kuruna ilişkin tahminlerin de yer aldığı bilgi notu paylaşan Commerzbank, “Merkez Bankası'nın faizleri aşırı düşürmeyeceği varsayımıyla, dolar/TL’nin daha önceki tahminimiz olan 6,50 yerine 2019 yılı sonunda 5,75 seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bankadan yayınlanan değerlendirme notunun devamında ise “Dünkü, beklenenden daha iyi gelen kasım ayı enflasyon verisinin ardından TCMB politikalarına ve dolar/TL beklentimize ilişkin tahminlerimizi revize ettik.” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası'ndan artık yeni bir faiz artırımının beklenmediği aktarılan notta, “Enflasyon, muhtemelen 2019’un ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 15’e doğru gelecek ve TCMB muhtemelen repo faizini 2019’un ilk çeyreğinden başlayarak kademeli olarak düşürecek.” denildi.

ALTIN FİYATLARI

Dolar ve euro kurunun yanı sıra altın fiyatları da önceki günden bu yana önemli bir artış gösterdi. Önceki gün 204 TL seviyesinde olan altının gram fiyatı 212 TL seviyesine kadar yükseldi. Çeyrek, Cumhuriyet ve diğre altın türlerinin fiyatları şu şekilde;

Kamubulteni.com  | Ankara