Dolar ve Altın Fiyatında Düşüş! (Devalüasyon Nedir , Neden Yapılır, Devalüasyon Olursa Ne Olur?)

Son dakika haberi: Dolar kuru , Euro kuru ve altın fiyatlarında gece yarsı yaşanan sert yükselişin ardından gerileme başladı. İşte piyasalarda son durum ve güncel fiyatlar.

Dolar ve Altın Fiyatında Düşüş! (Devalüasyon Nedir , Neden Yapılır, Devalüasyon Olursa Ne Olur?)

Gece fırlayan dolar ile altında bir miktar düşüş yaşanırken devalüasyon iddiaları ortaya atıldı.

Döviz kurları ile altın fiyatlarında gece yarısı fiyatlar belli oldu. Cumartesi günü yayımlanan Resmi Gazete sayısında Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ardından yaşanan sert fiyat yükselişin ardından dolar ile altın bir miktar geriledi.

DOLAR KURU

Cuma günü 7.20 TL seviyesinde olan dolar kuru, gece yarısı fırladı ve 8.30 TL'ye kadar çıktı. Yaşanan sert yükselişin ardından düşüşe geçen dolar , şu sıralar 8.04 TL seviyesinden işlem görüyor. 

İşte dolar kurundaki değişim grafiği:

EURO KURU

Gece yarısı fırlayan ve 10 TL 'ye kadar gelen Euro kurunda da düşüş meydana geldi ve 1 Euro fiyatı 9,57 TL'ye geriledi.

24 AYAR GRAM ALTIN

Dolar ile euro ile paralel olarak gram altında da sert yükseliş görülmüştü. Cuma günü gece 405 TL olan gram altın , sert yükselişle birlikte 477 TL'ye kadar yükseldi. Gece yarısı bir anda 62 TL değer kazanan gram altın, daha sonra düşmeye başladı ve şu sıralar 450 TL 'den işlem görüyor. 

İşte 24 ayara gram altın fiyatında değişim grafiği:

Grafikler ve fiyatlar altin .in'den alınmıştır.

DEVALÜASYON MU OLACAK?

Döviz kurunda yaşanan sert yükseliş sonrası devalüasyon olacak iddiaları gündemde dolaşmaya başladı. İddiaların ortaya atılması sonrası vatandaşlar , devalüasyonun ne olduğunu araştırmaya başladı. 

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Özetle devalüasyon durumunda dıştan alımı kısıtlamaktır.