Dolar Rekor Kırınca Borsada Sert Düşüş Meydana Geldi

İsrail-Filistin savaşının başlamasının ardından piyasalarda yaşanan belirsizlik hastane saldırısı sonrası yükseldi. Dolar yurt içinde ve küresel piyasalarda değer kazanırken Bıst 100 sert kayıplara sahne oldu.

Dolar Rekor Kırınca Borsada Sert Düşüş Meydana Geldi

Orta Doğu’daki gerilimin daha geniş bir alana yayılması korkusu piyasalarda votaliteyi artırdı. İsrail’in Gazze’deki bir hastaneye saldırı düzenlemesi bölgede çözüm ihtimalini zayıflattı. Mısır ve Ürdün’ün İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı sonrasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeyi iptal etti. Gelişmeler sonrası dolar/TL kuru yeni bir rekor kırdı. Borsa İstanbul Bıst 100 endeksi ise dün günü yüzde 3,36 değer kaybederek günü 7.842,66 puandan tamamladı.

Borsa Çarşamba Gününü Düşüşle Kapattı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,36 değer kaybederek günü 7.842,66 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 272,35 puan azalırken, toplam işlem hacmi 101,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,90, holding endeksi yüzde 2,98 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,82 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu.

Yeni Güne Artışla Başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,32 yükselişle 7.868,00 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 25,34 puan artışla ve yüzde 0,32 değer kazanarak 7.868,00 puana çıktı. Bankacılık endeksi yatay bir seyir izlerken, holding endeksi yüzde 0,26 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,84 ile finansal kiralama faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 0,11 ile kimya petrol plastik oldu. Dün, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,36 değer kaybıyla 7.842,66 puandan tamamladı.

Dolar Zirvesini Koruyor

Dolar endeksi son yükselişinin ardından çıktığı 106 seviyesini korumaya devam ediyor. Dolar hazine getirilerinden de destek aldı. 10 yıllık ABD getirisi %4,9'un üzerinde son 16 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Dolar/TL kuru dün çıktığı 28 TL seviyesini korumaya devam ediyor.

Küresel Risk Borsada Olumsuz Etki Yaratacak

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Uzmanlar İsrail-Filistin gerginliğinin uzaması durumunda, borsada sınırlı olumsuz bir etki yaratabileceğini söylerken piyasalarda artan belirsizlik ve jeopolitik riskler, yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artıracağı belirtiliyor. Uzmanlar ayrıca Ortadoğu’da yaşanan gerginliğin uzun soluklu olmaması durumunda yeniden yükselişin başlayacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.820 ve 7.750 seviyelerinin destek, 8.200 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Yatırımcı Bekle-Gör Dedi

Gelişmelere Türkiye’nin dengeli ve tarafsıza yakın tutumunun piyasalar açısından pozitif olduğuna dikkat çeken uzmanlar “Bu tutumun bilhassa Hamas tarafına yakınlaşma ihtimalinde yerli ve yabancı yatırımcı nezdinde negatif karşılanabileceği düşünülebilir ki bu düşük bir ihtimal. Özetle mevcut durumda gelişmelerin endekse negatif etkisinin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a dönüşü için bekle-gör modunda olduğunu söyleyen uzmanlar, Jeopolitik risklerin arttığı bu ortamda zaten kırılgan olan yabancı algısının Türkiye’nin söylemlerini sertleştirmesi durumunda daha da kırılganlaşabileceği uyarısında bulunuyor.