Dolar Niye, Neden Yükseldi? Yükselişin Nedeni Az Önce Açıklandı

Son dakika haberi: Dolar kurunda yükselişin nedeni hakkında az önce bir açıklama geldi. Açıklamada ABD'nin tahvil getirisinin 1.6'nın üzerine çıkması, son günlerde iç siyasi söylemler ve kabine değişikliği iddialarının etkili olduğuna yer verildi.

Dolar Niye, Neden Yükseldi? Yükselişin Nedeni Az Önce Açıklandı

TL , bu sene kazandığı değeri 1 günde kaybetti.

Önceki gün Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen açıklama sonrası dolar kurunda hızlı bir yükseliş başladı. Haftaya yükselişle başlayan dolar kuru, 7.10 ile 7.20 TL arasında seyrediyordu. Hafta içinde en yüksek 7.23 liraya kadar yükselen dolar kurunda önceki akşam sert bir yükseliş başladı. 

DOLAR KURUNDA SON DURUM

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru 7,47 TL'ye kadar çıkt. Bu yükseliş ile birlikte dolar kuru, 2020 yılının başına geri döndü ve Türk Lirası, 2020 yılında dolar karşısındaki tüm kazanımlarını geri verdi. 

YÜKSELİŞİN NEDENİ

Önceki gece bir anda yükselmeye başlayan dolar kurunun nedeni ise , ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde %1.6 seviyesinin üzerine çıkması oldu. Bu nedenle dolar kuru, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen sert harekete başladı. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve bazı diğer merkez bankalarının sıkı para politikası izleyeceğinin sinyalini vermesi üzerine tüm dünyada ve özellikle ABD'de hazine tahvilleri küresel piyasaların odak noktası haline geldi.

Yükselişin diğer nedenleri ise şu şekilde sıralandı:

İç siyasi söylemler dolardaki yükselişe, TL'deki değer kaybına neden oldu. Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde, ekonomi yönetiminde Kasım ayında yaşanan değişim öncesi iki senede yaşanan 128 milyar dolarlık kayıpla başlayan tartışmalar kısa sürede yerini kabine revizyonuna ilişkin tartışmalara bıraktı ve kulislerde kabine değişikliği yapılacağına yer verildi.

Kabine değişikliği iddiaları ile birlikte son günlerde yeniden gündeme gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarını övgü ile anlattığı Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın yeniden kabinede görev alma olasılığı da gündemde. %17 seviyesindeki politika faizinin beklenen enflasyona göre gelişmekte olan para birimleri arasındaki en yüksek reel faizlerden birini sunması işlemcilere göre TL'deki sert değer kayıplarına rağmen yine de "avantaj" sağlayacak.

Fitch Ratings'de Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir grup ülkeden sorumlu yönetici Edward Parker "Cumhurbaşkanı Erdoğan oldukça pragmatik biri olabilir ancak yeterince sabırlı değil" dedi. 

7 LİRANIN ALTINA KADAR GERİLEMİŞTİ

Geçen hafta dolar kuru düşmeye devam etmiş ve 6.90 TL'nin altına kadar gerileyip son aylardaki en düşük seviyesini görmüştü. Ancak son 5 günde dolar kurunda sürekli bir yükseliş görüldü. 

Gram altın 417 lira seviyesinde seyrederken Euro kuru 8,96.

Dolar kuru da sert yükselişin ardından bir miktar geriledi ve şu sıralar 7,38 TL'de seyrediyor.