Dolar Kurunun Neden Yükseldiği Açıklandı

Son dakika haberi: Dolar kurunun önceki gün neden yükselişe geçtiği belli oldu. Edinilen son dakika bilgilerine göre Arjantin seçimlerinde iktidarın ağır yenilgi alması sonrası ekonominin çöktüğü ve doların küresel piyasalarda bir daha değer kazandığı bildirildi.

Dolar Kurunun Neden Yükseldiği Açıklandı

Dolar kuru son günlerdeki düşüşünü yükselişe bıraktı.

Türkiye 'de piyasalar Kurban Bayramı nedeniyle kapalı ve Perşembe günü açılacak. Ancak kürsel piyasalar önceki gün işlemlere başladı. İşlemlerin başlaması sonrası dolar ve altın fiyatlarında flaş hareketlilik yaşandı. Dolarda son dönemlerdeki üdşüş yerini yükselişe bırakırken altın fiyatları da rekor üstüne rekor kırdı. 

DOLAR ARJANTİN ETKİSİYLE YÜKSELİŞTE

Dolarda Fed 'in faiz indirmesi sonrası son günlerde yaşanan düşüş hızlanmış ve dolar kuru 5.45 TL seviyesine kadar gerilemişti. Geçtiğimiz haftayı 5.47 ile kapatan dolar kuru , önceki güne yükselişle başladı. Dün 5.55 TL seviyelerine kadar yükselen dolar kuru bugün 5,57 TL ile güne başladı. 

Vatandaşlar ise dolar kurunun neden yükseldiğini araştırmaya başladı. Edinilen son dakika bilgilerine göre Arjantin 'de ekonominin çökmesi sonrası dolar kuru küresel piyasalarda yine değer kazandı. 

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin, ön seçimlerde yüzde 47 oy alan muhalefetin güçlü adayı Alberto Fernandez'den yüzde 15 daha az oy almasının ardından Arjantin pezosunun dolar karşısındaki kaybı yüzde 30 seviyesini aştı. 

1 DOLAR 60 ARJANTİN PEZOSUNA YÜKSELDİ

Geçen cuma günü yaklaşık 46,50 Arjantin pezosu olarak kaydedilen dolar kuru, seçim sonuçları sonrası hareketlendi ve 1 gün sonra 13,5 'lik bir fiyat artışı ile 60 pezonun üzerine kadar çıktı. 

Arjantin Merkez Bankasının, 105 milyon dolar bozdurması sonrası değer kaybı bir miktar da olsa frenlendi ve dolar kuru 51 Arjantin pezosuna geriledi. Gün sonunda Arjantin para birimi peso, dolar karşısında yüzde 19 değer kaybederek günü kapadı.

Ülkede Devlet Başkanı Macri'nin başkanlığa gelmesinden bu yana Arjantin pezosu ilk defa bir gün içerisinde bu kadar büyük oranda değer kaybetti.

Geçen yıl boyunca dolar karşısında yüzde 100'den fazla değer kaybeden Arjantin pezosunda, Macri'nin devlet başkanı seçildiği 2015 yılından bu yana görülen değer kaybı yaklaşık yüzde 500 olarak kaydedildi.

Arjantin Devlet Başkanı ve Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu lideri Mauricio Macri, düzenlediği basın toplantısında iktidar partisinin "ağır yenilgisine" piyasaların nasıl bir tepki vereceğine ilişkin Macri, "Bu hepimizin, özellikle de bugünkü seçimde fazla oy alanların sorumluluğu. Ben üzerime düşeni yapacağım." dedi.

Macri, seçim sonuçlarını kimsenin bu şekilde beklemediğini savunarak, "Yavaş bir şekilde iyileşmeye başlayan ekonomimizin zarar görmemesi için ne yapmak istediğimizi açıklamak hususunda herkesin sorumlu olduğunu düşünüyorum. Dünyadan ayrı kalmış bir Arjantin'in geleceği olamaz." ifadelerini kullandı.

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA