Dolar kurunda 20 TL bombasını patlattı! Ünlü ekonomistten piyasaları sallayan tahmin

Son günlerde yaşadığı dalgalanma ile yatırımcının kafasını karıştıran dolar kuru ile ilgili ünlü ekonomistten çok çarpıcı yorumlar geldi. İşte detaylar…

Dolar kurunda 20 TL bombasını patlattı! Ünlü ekonomistten piyasaları sallayan tahmin

Piyasada yaşanan hareketlilik yatırım yapacakların nasıl bir yol izleyeceklerini bulmalarında zorluyor. Dolar yatırımcısına yol gösterecek o yorum ünlü ekonomistten geldi. Detaylar haberimizde…

dizi

'YANGINI O ZAMAN GÖRÜN' DİYEN NECMETTİN BATIREL YENİ DOLAR TAHMİNİNİ DUYURDU: 15, 20 LİRA...

Ekonomist Necmettin Batırel, son dönemde yatay bir seyir izleyen dolar kuruna ilişkin etkileyici açıklamalarda bulundu.

Necmettin Batırel, "Alma TL'nin ahını çıkar deste deste" başlıklı yazı yazdı. Bu Batırel'in yazısı...

Merkez Bankası; Para ve döviz kuru politikalarını desteklemek, piyasada güven oluşturmak, devletin iç ve dış borçlarını döviz cinsinden ödemek ve dış şoklara karşı kendini sigortalamak amacıyla döviz biriktirir.

 Merkez Bankası döviz rezervlerinin bir kısmı TL ödeyerek satın aldığı kendi dövizlerinden oluşmaktadır. Bazıları başkasının sahip olduğu (bankaya kredi veya mevduat şeklinde verilen) ancak Merkez Bankası tarafından serbestçe kullanılan dövizlerdir.

Bir bankanın döviz varlıklarının toplamından döviz yükümlülükleri çıkarıldığında kalan döviz, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini oluşturmaktadır. 10 Mayıs haftasında toplam rezervler 7,5 milyar dolar artarak 134,4 milyar dolara yükseldi.

 Net rezervler ise 9,8 milyar dolarlık rekor artışla 30,9 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin aylık ithalatının ortalama 20 milyar dolar olacağı tahmin edilirse, toplam rezervlerimiz yedi ay boyunca ithalatımızı karşılayacak düzeydedir. Artan rezervler dostlara güven, düşmanlara ise korku getirir.

Yabancı yatırımcıların ticaret hareketleri hızlanmaya devam ediyor. Carry Trade yapmak için doları TL'ye çevirip Türk tahvillerine yatırım yapıyorlar. Yabancıların Türk bankalarıyla yaptığı swap işlemleri (döviz swapları-TL) geçen hafta 4,6 milyar dolar arttı. Takas tutarı son yedi haftada 13,6 milyar dolar arttı. ABD doları cinsinden borçlanmak ve Türk lirası varlıklara yatırım yapmak büyük avantajlar sunuyor.

Ana akım politikaların devam etmesi ve enflasyonun düşmeye başlamasıyla henüz yolun başındayız. Kısa sürede sermaye girişi hızla artacak. Yabancı yatırımcılar 1 haftada net 2,83 milyar dolar ile rekor Türk tahvili satın aldı. Döviz korumalı mevduatlarda büyük bir çözülme yaşandı. 3-10 Mayıs arasında 36,4 milyar dolar azalarak 2,2 trilyon liranın altına geriledi. Son sekiz ayda Türkiye'nin lira mevduattaki payı yaklaşık yüzde 32'den yüzde 44'e yükselirken, KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e düştü. Döviz korumalı mevduatta rekor seviye 3,4 trilyon TL oldu.

Yerli yatırımcılar paniğe kapıldı. Geçen hafta 3,2 milyar dolar daha sattı ve toplam mevduatı 172,6 milyar dolara düştü. Şimdi size doları yerin dibine gömecek bir kalkınma projesini yazıyorum. Türkiye'nin 28 Haziran'da gri listeden çıkarılması ve Moody's'in 19 Temmuz'da kredi notumuzu artırmasıyla artan yabancı sermaye akımları bir yana, Merkez Bankası, toplam rezervleri 150 milyar dolara ulaştığında piyasadan döviz almayı bırakacak.

Dolar ister 15 lira olsun, ister 20 lira olsun dövizin ateşini göreceksiniz. İhracatçılar bu gelişmeye karşı önlem aldı. Türk şirketleri TL'deki yükselişe tepki olarak rekor seviyelerde döviz borçlandı. Özel sektör tahvil ihracı yılın ilk 4 ayında 10 milyar doları aştı Yıllık artış ise 140,6 milyar dolar.

Nakit girişinin artmasıyla kur riskinin ortadan kalkması, dövizle borçlanmanın çekiciliğini artırıyor. Döviz kuru artışları enflasyonun altında olacağından dövizle borçlanmanın maliyeti şu anda ticari kredi faiz oranlarından çok daha düşük. Son söz: Laneti TL'den kaldırmayın.

UYARI: BU HABER YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR