Dolar Kuru En Riskli Seviyede! Ünlü Ekonomist, Doların Durdurma Yolunu Açıkladı!

Dolar kuru bugün 23 TL'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Ünlü ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, dolar kurunda en riskli seviyeyi açıkladı ve kurlardaki yükselişi durduracak tek yolun ne olduğunu belirtti.

Dolar Kuru En Riskli Seviyede! Ünlü Ekonomist, Doların Durdurma Yolunu Açıkladı!

Döviz ve emtia piyasalarında dolar ve gram altın başta olmak üzere bir dizi yükseliş görülmekte. Seçim sonrasında dolar kuru yukarı yönlü hareket ederek bugün 23 TL'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Piyasaların yangın yerine dönmesiyle birlikte, uzmanlar yükselişin ardındaki nedenlere dair açıklamalar yapmaya başladı. Ünlü ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TGRT Haber'de dolar kurunun en riskli seviyesini açıkladı ve aşılması durumunda "sıkıntılı bir sürecin" başlayabileceğini belirtti.

Dolar'ın Ateşi Nasıl Söner?

Eryılmaz, dolar üzerinde seçim öncesinde baskı olduğunu ifade ederek, "Bugün ani bir yükseliş gördük. Piyasalar yeni Merkez Bankası Başkanı'nın açıklanmasını bekliyordu ancak henüz açıklanmadı. Piyasa, yeni başkanı görmek istiyor ve hızlı faiz artışı bekliyor. Bu nedenle dolar kurunu yukarı yönlü fiyatlandırıyor. Kurda yaşanan artışı durduracak şey, Merkez Bankası Başkanının kim olacağının bir an önce netleşmesi ve haziran ayında faiz artışı yapılmasıdır. Teknik olarak bu sıkıntılı bir süreç, sağlıklı bir hareket değil. Piyasa, atamaları ve politikaları görmek istiyor. İlk olarak politika faizinin artırılması bekleniyor ve yabancılar da bunu bekliyor. Merkez Bankası Başkanının bugün açıklanması ve ardından sözlü müdahale yapması bekleniyor" şeklinde yorumladı.

Dolar/TL İçin En Riskli Seviye

Dolar kurunun adil seviyesini belirlemenin zor olduğunu dile getiren Eryılmaz, döviz kurunun en riskli seviyesini açıkladı. Piyasada hakim beklentinin 26 TL olduğunu vurgulayan Eryılmaz, şunları söyledi:

Yeni ekonomi yönetiminden acil adımlar bekleniyor. İlk olarak Merkez Bankası Başkanının belirlenmesi gerekiyor. 26 liranın üzerine çıkması farklı bir soruna yol açar. 26 lira bandı maliyetleri karşılamak için en uygun nokta olarak görülüyor. Daha yüksek bir kur ihracat açısından da zorlu olacaktır. Kurda yaşanan artış enflasyonu artıracaktır.

Kaynak: TGRT

Not: Ekonomistlere göre doların ülkemizde 26-28 TL arasına çıkabileceği öngörülmektedir. Kamu ve ekonomi haberlerini uygulamamızı indirerek kolayca güncel bilgilere erişebilirsiniz.