Diyarbakır Valisi: "Mesele İşsizlik Değil Mesleksizlik, İş Beğenmeme"

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, katıldığı bir programda işsizlik ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Karaloğlu açıklamasında, "5 aydır Diyarbakır'dayım, en çok talep iş konusunda geliyor. Cuma günü camiye gittiğimde, camiden arabama, sağdan soldan gelen iş talepleri nedeniyle geçemiyorum. İş talep edene 'Ne iş yaparsın?' diye soruyorum, 'Her işi yaparım' diyor. Her işi yapan adam hiçbir işi yapamaz." dedi.

Diyarbakır Valisi: "Mesele İşsizlik Değil Mesleksizlik, İş Beğenmeme"

Diyarbakır Valisi: İş beğenmeme var.

Yılın ahileri ile usta, kalfa, çırakların da ödüllendirilmesi kapsamında Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde bir tören düzenlendi. 'Mesleki Eğitim Seferberliği Programı''na Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve ticaret ve meslek odaları başkanları da katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. 

DEVLETİN SUNDUĞU İMKANLAR

5 aydır görev yaptığı Diyarbakır'da en çok talebin iş ile ilgili geldiğini ifade ederek sözlerine başlayan Vali, "Devletin sunduğu imkanlar o kadar muhteşem ki bunu eğer biz doğru şekilde halka, esnafa, işverene, sanayicilerimize indirirsek gençlerimize bunu hakkıyla anlatabilirsek biz mesleki eğitim meselesini çözeriz." dedi.

EN ÇOK TALEP İŞ

Vali açıklamasında, "5 aydır Diyarbakır'dayım, en çok talep iş konusunda geliyor. Cuma günü camiye gittiğimde, camiden arabama, sağdan soldan gelen iş talepleri nedeniyle geçemiyorum. İş talep edene 'Ne iş yaparsın?' diye soruyorum, 'Her işi yaparım' diyor. Her işi yapan adam hiçbir işi yapamaz. İnsanların yapabileceği şeyler sınırlıdır. Bir mesleğiniz olur, o mesleğin peşinde koşarsınız. Bu 'Her işi yaparım' diyen arkadaşları alacağız, mutlaka bir meslek sahibi yani altın bilezik sahibi yapmamız lazım ki o da iş bulurken kolay iş bulsun. Sanayiciler nitelikli işçi bulamadıkları için dert yanıyor. Küçük sanayi sitesindeki esnaf ise çırak bile bulamadığını söylüyor."

"SOKAKLAR İŞSİZ DOLU: MESELE İŞSİZLİK DEĞİL İŞ BEĞENMEZLİK"

Vali sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sokaklar işsiz dolu, peki bu nasıl oluyor? O zaman mesele işsizlik değil; mesele mesleksizliktir, mesele iş beğenmezliktir. Onun için işsizlerimize meslek öğretmek durumundayız."

"'Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesi' diye bir slogan vardı. Ben çok severim bu sloganı. Mesleki eğitim meselesini çözmeden birçok şeyi çözemeyiz, çözemedik. En çok ihtiyaç duyduğumuz ara insan gücüydü. Bizde herkes general olmak istiyor ama savaşları generallerden çok askerler kazanır. Bizim alanda çalışacak, alanda mesleğini çok iyi yapmış, çok iyi yapabilen ara insan gücüne ihtiyacımız var. Özellikle 4+4+4 sistemine geçildikten sonra zorunlu eğitimin 12 yıla çıktıktan sonra eğitim alanında çok büyük reformlar yapıldı. Bana göre yapılan en büyük reform, mesleki eğitimde çıraklık eğitiminin örgün eğitime alınarak zorunlu eğitim sayılması meselesidir. Maalesef toplum tam olarak farkına varmadı. Belki kabahat bizde, yöneticilerde; bunu topluma, esnafa, sanayicilerimize çok iyi anlatamadık. Rakamlara baktığımızda Diyarbakır'da da anlatamadığımız görülüyor.Geçen yıl Antalya'da buna benzer çalışma yaptık. Bir önceki sene çıraklık eğitim merkezine devam eden öğrenci sayımız 1000 iken, geçen sene 7 bine çıkmıştı. Şimdi ben aynı patlamayı ve daha büyüğünü Diyarbakır'da bekliyorum."

kamubulteni.com  |ANKARA