DİSK'ten Asgari Ücret için Çağrı: "3 Bin 200 TL için Buluşalım"

DİSK Genel Başkanı Arzu A. Çerkezoğlu'ndan son dakika asgari ücret çıkışı. Sosyal medya hesabından asgari ücret konusundaki 3 bin 200 TL'lik tekliflerini hatırlatan Arzu A. Çerkezoğlu, pazartesi günü Aile Bakanlığı'nın önünde toplanacaklarını söyledi.

DİSK'ten Asgari Ücret için Çağrı: "3 Bin 200 TL için Buluşalım"

DİSK'ten Asgari Ücret için Çağrı: "3 Bin 200 TL için Buluşalım"

DİSK Genel Başkanı Arzu A. Çerkezoğlu, sosyal medya hesabından asgari ücret ile ilgili 3 bin 200 TL'lik tekliflerini hatırlatarak "İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret için 23 Aralık Pazartesi günü Ankara'da Çalışma Bakanlığı önündeyiz. Asgari ücret en az net 3200 TL olmalıdır!" ifadelerinin yer aldığı bir paylaşımda bulundu.

Bu arada Türk-İş, DİSK ve Hak İş yetkililerinin ortak düzenlediği basın toplantısında asgari ücret görüşmelerinde iyimser olunmadığı, TÜİK rakamlarından dolayı tedirginlik yaşandığı mesajı verildi. Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ortak basın toplantısında 3 sendika adına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Türk-İş , DİSK, Hak-İş'ten ortak asgari ücret basın toplantısı. Ortak açıklamada "2 bin 578 TL'den geri adım atılmayacak..." denildi.

Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, DİSK ve Hak İş ile yapılan görüşmelerin ardından Asgari Ücret konusunda ortak açıklama yapıyor. Türk-İş'in daha önce de yaptığı 2 bin 578 TL'lik yaşam maliyetini hatırlatan Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, yapılan 3 görüşmeden bu rakama yönelik olumlu bir gelişmenin yaşanmadığını, asgari ücrette 2 bin 578 TL'nin altına geri adım atılmayacağını söyledi. TÜİK'in raporuna da tepki gösteren Nazmi Irgat, asgari ücret tespitinde korunması gerekenin iş verenler değil işçiler olduğunu söyledi. 

Nazmi Irgat Şunları Söyledi:

Türk İş Genel Başkanı bir işçinin asgari geçim maliyetinin 2 bin 578 TL olduğunu bunun altında ücretin kabul edilemeyeceğini belirtti. DİSK ve Hak İş açıklanan bu tutarı destekledi. Kamuoyuna yansıyan bir çok açıklama yapıldı. Örneğin DİSK 3 bin 200 net dedi, CHP Genel Başkanı 2600 dedi, İYİ Parti 3650 TL , Saadet Partisi normal şartlarda asgari ücret yoksulluk sınırında olmalı 6 bin 500 tl dedi, Prof. Dr. Haydar Baş millet bize bu işi teslim etsin 10 bin lira vermezsem namerdim dedi.

"MALESEF GELİŞMELER İYİMSER OLMAMIZI MÜMKÜN KILMIYOR"

Asgari ücretin insan onuruna yaraşır şekilde belirlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Malesef gelişmeler asgari ücret ücret konusunda iyimser olmamızı mümkün kılamıyor. Toplumun büyük çoğunluğunun komisyon çalışmalarının sonucunu beklediğini biliyoruz.

"TÜİK'İN SON HESAPLAMALARI KENDİLERİYLE ÇELİŞİYOR"

Asgari ücret milyonlarca kişinin geçimini sağlayacak tek bir gelir olacaktır. Asgari ücret alarak yaşamını güçlükle sürdürenlerin beklentileri sağlanmalıdır. Geçim şartları giderek ağırlaşmıştır. TÜİK'in son hesaplamaları kendileriyle bile çelişiyor. Resmi enflasyon ile halkın enflasyonu arasındaki fark çoğalmıştır. Asgari ücret belirlenirken geçim şartları göz önüne alınması anayasal bir sorumluluktur. Korunması gereken işçidir, işçi ailesidir. sosyal devlet ve sosyal adalet asgari ücret uygulamasında hayat bulmalıdır. İnsanların çaresizliği ve maruz kaldığı işsizlik asgari ücreti düşük belirlemenin gerekçesi yapılmamalıdır. Türkiye rekabet şartlarını sadece düşük ücret politikasıyla sürdüremez.

"GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ASGARİ ÜCRET SEMBOLİKTİR"

Gelişmiş ülkelerde asgari ücret semboliktir, o ülkelerde asgari ücretin çok çok üzerindedir ücretler. Çalışanların yüzde 5'i asgari ücretlidir oralarda. Türkiye'de önemli bir kısım asgari ücretli çalışmaktadır. Ülkemizde çalışanların neredeyse yarısının sosyal güvenlik primi asgari ücret seviyesindedir. Asgari ücret kadar bir gelirin vergi dışı bırakılması tüm emek örgütlerinin ortak talebidir.