Dijital Türk Lirasında İlk Ödeme İşlemi Gerçekleştirildi

Teknoloji ilerleme kaydederken ülkelerin dijital paraları da tek tek devreye girmeye başladı. Bu kapsamda bu tip çalışmalardan uzak durmayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Merkez Bankası ise dijital Türk lirasında ilk ödeme işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Dijital Türk Lirası, ilk ödeme işleminde başarılı oldu. Gerçekleştirilen test çalışmaları sonucunda elde edilen verilerden elde edilecek rapor kamuoyu ile paylaşılacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dijital Türk Lirası projesinin birinci f

Dijital Türk Lirasında İlk Ödeme İşlemi Gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda dijital Türk Lirası sistemi üzerinde bulunan ilk ödeme işlemlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği açıklanarak, teknoloji paydaşları ile yürütülmekte olan darı kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 senesinin ilk çeyreğinde devam edileceği bildirildi.


Çalışmanın Testleri Sürüyor


Anadolu Ajansı tarafından aktarılan habere göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından Şu ifadeler kaydedildi;

“Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu 2023'te seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri farzlara geçilecektir. Bu kapsamda dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edecektir.”


İfadelerini yer verildi.

Hukuki Boyutuna İlişkin Çalışmalar Devam Ediyor


Dijital Türk lirasının hukuki boyutuna ilişkin çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje açısından kritik öneme haiz olduğunu gösteriyor. Bu sebeple 2023 senesi boyunca dijital Türk lirasının teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra aynı zamanda İktisadi ve hukuki çerçevesine yönelik çalışmaları öncelik verilecek.