Dezenfektan Fiyatlarına Yüzde 4185 Zam Geldi

Virüs vakalarından önce litresi 42 TL 'ye satılan dezenfektan, virüs salgının yayılması sonrası yüzde 4185 zamlandı ve fahiş fiyatlara satılmaya başlandı.

Dezenfektan Fiyatlarına Yüzde 4185 Zam Geldi

Dezenfektana yüzde 4000 zam geldi.

Korona virüsü salgının tüm dünyada görülmesi ve vaka sayısının her geçen gün daha da artması nedeniyle önlemler de sıkılaştırıldı. Virüs sonrası maske, kolonya, temizlik ürünleri, makarna, kuru bakliyat ve diğer ürünlere fahiş zamlar gelirken son zam haberi fahiş şekilde geldi. Virüs salgını öncesine kıyasla dezenfektana yüzde 4 bin zam geldi. 

25 Şubat günü 42 TL 'ye 1 litrelik rüün alınırken şimdi 50 mililitrelik ürün 90 TL 'ye satılıyor. Fahiş fiyat zammı yüzde 4 bin 185 olarak belirlendi. Konu ile ilgili açıklama yapan tedarikçiler ise “Talebe yetişemiyoruz, üretim için hammadde sıkıntımız var, maliyetlerimiz arttı” diyor ve zammın nedenini buna bağlıyor.

İstanbul Barosu ’na üye avukat Gözde İşçi Güngör, her gün yüzlerce kişinin korona virüsünden öldüğünü , bu nedenle endişenin de arttığını , temizlik hijyen önlemlerinin arttığını söyledi. Bu nedenle el dezenfektanı almak istediğini söyleyen Güngör, bir e ticaret sitesinden litresini 42 TL 'ye aldığı dezenfektanın şimdi fahiş fiyata satıldığını söyledi.

42 TL 'LİK ÜRÜN 250 TL OLDU

Zam önesi sipariş veren Güngör, sipariş kaydının iptal edildiğini, bu nedenle e ticaret sitesi ile temasa geçtiğini söyledi. Geri dönüş yapılacağı söylendi ama herhangi bir geri dönüş olmadı bir kargo kaydının da olmadığı ortaya çıktı. Bunun ardından tekrar aynı ürünü sipariş etmek isteyen Güngör, aynı ürünin 42 TL olan fiyatının 249.9 TL 'ye çıktığını görünce şok yaşadı. 

Avukat , tedarikçi firmayı şikayet etti ve Sağlık ve Ticaret Bakanlığı’na durumu bildirdi. 

Suçlanan tedarikçi firmanın ortağı Aykut A. ise, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

“Fazla para alma amacımız olamaz. 25 Şubat akşamı çok büyük bir talep aldık. O gece 4 bin yeni sipariş almışız. Ki bu siparişler biz uyurken olmuş. Yoğun talep olunca, ürünün satışını durdurduk. 300-400 müşterinin ürününü gönderemedik, ancak onları da göndereceğiz. Emin olun, 42 liraya satılan ürünü çok daha yüksek bir fiyata temin edip alıcıya göndereceğiz. Sitede 250 liraya satılan ürün ise bizim firmanın değil.”

İç piyasada satılan dezenfektanların tamamına yakını Türkiye’deki 3-4 büyük firma tarafından üretiliyor. Üretici firmalardan birinin yetkilisi “Talep 1’e 40 arttı. Bu da tüm dengeyi altüst etti. Bu ürünün ham maddesi alkol. Ve alkol de ithal ediliyor. Alkolün litresi daha önce 1.30 dolarken şimdi 2 dolar seviyesinde. Daha da önemli sorun, dezenfektan pompası bulamıyoruz… Bu ürün Çin’de üretiliyordu, Çin’de de durum malum. Yine, plastik kap sorunu var, çünkü hammaddesi Çin’den geliyordu” dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA