Devletten Vatandaşlara 15 Bin TL Destek-İşte Başvuru Şartları

65 yaşını dolduran ve herhangi bir geliri olmayan engelli vatandaşlara, engelli yakını olanlardan evde bakıma kadar hem ihtiyacı hem de yeterli geliri olmayan birçok kişiye devletten aylık maaş veriliyor.  2019 yılına girilmesi ile bazı değişiklikler ve destek miktarlarına zam geldi. Bu değişikliklerle birlikte yardımlar, kişi başına yıllık 15 bin liranın üzerine kadar çıkıyor.

Devletten Vatandaşlara 15 Bin TL Destek-İşte Başvuru Şartları

Evde bakım parası 15 bin TL oldu.

Hem yaşlı vatandaşlara , hem de engelli vatandaşlara hem de hastalara yönelik devlet destekleri devam ediyor. Aile Bakanlığı tarafındna verilen yardımlardan on binlerce kişi faydalanıyor. 

YAŞLILIK AYLIĞI

Vatandaşlara verilen bu yardımlardan ilki yaşlılık aylığı. Halk arasında 65 yaş aylığı , muhtaçlık aylığı adları ile bilinen bu destekte 65 yaşını doldurmuş olan , SSK, Bağ Kur veya emekli sandığı gibi herhangi bir güvencesi olmayan ve bir geliri olmayan kişilere veriliyor.

Yaşlılık aylığı almanın en önemli şartı ise , kişinin kendisi ya da eşinin kişi başı aylık ortalama gelirinin asgari ücretin 3 te birinden az olması gerekmektedir. Buna göre bir kişinin kendi veya eşinin gelirinin ortalama  609.67 liranın (net asgari ücretin üçte biri) altında  olması gerekmektedir. (Bu tutar , Asgari ücrette AGİ 'nin düşürülmesi sonrası hesaplanmıştır.)

65 yaş aylığı, memur maaş katsayısındaki artışa göre her yıl zamlanıyor.  Geçtiğimi yıl yaşlılık aylığı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yapılan zam ile 543 TL olmuştu. 2019 yılına girilmesi ile birlikte maaşlara zam geldi ve yaşlılık aylığı 601 TL oldu. Yıla vurduğumuzda bu devlet toplamda 7 bin 212 TL ödeme yapıyor.

ENGELLİ MAAŞI

Devletin vatandaşlara verdiği desteklerden bir diğeri de engelli maaşı.  Yüzde 40 'ın üzerinde engelli olan vatandaşlara verilen bu destek ödemeleri , engelin yüzdesine göre değişiyor. 

18 yaşında büyük ve 65 yaşından küçük olan vatandaşlara verilen destek ödemesinde vatandaşların nafaka almıyor olması, hiçbir gelire sahip olmaması, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmaması gerekmektedir. Bu şartların yanı sıra vatandaşların engelli maaşı alması için hane içinde kişi başına düşen otalama aylık gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının üçte birlik tutarı olan 609.67 TL'den az olmaması da aranan şartlar arasında.

ENGEL DURUMUNA GÖRE MAAŞ MİKTARI

Engel durumuna göre vatandaşlara maaş bağlanmaktadır. Yüzde 40 ile 69 arası engeli olan vatandaşlara her ay 480 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli olan vatandaşlara ise aylık 720 TL maaş veriliyor. 

Bu yardımlardan , 18 yaşın altındaki engelli yakını olan vatandaşlar da faydalanabilityor. Bu kapsamda; fiilen bakımını yaptığı, aynı evde ikamet ettiği, 18 yaşından küçük olan ve yüzde 40  üzeri oranda engelli yakını olanlar, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin 609.67 liradan az olduğunu ispat etmeleri halinde engelli maaşı alabiliyor.

EVDE BAKIM PARASI

Bu iki yardımın yanı sıra bir diğer yardım da evde bakım parası. En az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerinde bulunan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma ihtiyacı olan engelli olduğunun tespit edilen vatandaşlara veriliyor.  Öte yandan  hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelirinin asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler bu yardımı alabiliyor. 2019 yılı için de bu rakam 1.219 lira. Yani, bu yardımdan yararlanabilmek için hane içindeki gelirin aylık 1.219 liradan düşük olması gerekiyor.

Bu kapsamda da evde bakım yardımı adı altında devlet her ay 1.306 lira, yıllık da 15.672 lira ödüyor. Yeri gelmişken belirteyim, şubat ayında evde bakım yardımı ile ilgili bir düzenleme de yapıldı. Düzenleme ile evde bakım yardımı alanların bayram ikramiyeleri gelir testi hesaplamasına dahil edilmeyecek. Böylece biner liralık bayram ikramiyeleri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dahil edilmeyeceğinden, bakıma ihtiyacı olan engelliler, mevcut yardım ve hizmetlerden faydalanmaya devam edecek.

Bu ödemelerden faydalanmak için vatandaşların Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA