Devletten Sosyal Destek Yardımı Kim Hangi Destekten Yararlanabilir

Ekonomik olarak sıkıntı yaşadığımız bu günlerde vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri de devlet tarafından karşılıksız olarak verilen sosyal destekler. Peki bu destekler nasıl alınır, kimler başvurabilir, devlet hangi destekleri veriyor?

Devletten Sosyal Destek Yardımı Kim Hangi Destekten Yararlanabilir

Son günlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar için birçok vatandaş sosyal destek ödemeleri hakkında araştırma yapıyor. Devlet bazı şartları taşıyan vatandaşlara sosyal destek yardımı yapıyor.

Ekonomik sıkıntılar yaşayan ve maddi olarak imkanı bulunmayan vatandaşlar devletten sosyal destek adı altında yardımlar alabiliyor. Bazen nakit para olarak verilen bu destekler kimi zaman fatura ödemeleri şeklinde olabiliyor. 

Başvurular Nasıl ve Nereye Yapılıyor

Karşılıksız olarak verilen bu desteklerden faydalanmak için ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurmak ve bazı desteklerde de e-Devlet üzerinden başvurmak gerekiyor. Bu kurumlarda başvuru yapabilmek için kimlik kartı gerekli.

Peki hangi sosyal destekler veriliyor

Elektrik Faturası

Özellikle son dönemlerde artan elektrik faturalarıyla baş etmekte zorlanan vatandaşların en çok başvuru yaptıkları sosyal destek alanlarından biride enerji desteğidir. Evde yaşayan kişi sayısına göre değişen destek miktarı 103 lira ile 206 lira arasında değişmektedir. Bunun için hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekiyor. Bu yıl itibarıyla bu tutar 1.417 lira. Ödemeler PTT aracılığıyla yapılıyor. Vatandaşlar doğrudan nakit para almıyor, elektrik faturalarında indirim uygulanıyor.

Cihaza Bağlı Kişilere Elektrik Desteği

Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların aylık elektrik faturasının 200 liraya kadar olan kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Bu kişilerin birikmiş elektrik borcu varsa tek seferlik siliniyor. Ancak hak sahiplerinin daha önceden SGK’dan kesintisiz güç kaynağı temin etmemiş olması gerekiyor.

Yakacak Desteği

Doğalgaz Tüketim Desteği başvurularında ödemeler 450 TL - 1.150 TL arasında değişecek. Desteğe başvuru yapacakların Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti ekranından gerekli bilgileri doldurarak başvurularını yapabilecekler. Desteklerden yararlanacaklar PTT’den fatura ödemelerini yapabilecektir.

Bunun yanında sobalı evlerde yaşayanlarda kömür yardımına başvuru yapabiliyor. Başvuru şartlarını taşıyanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında başvurularını yapabilecektir.

Asker Çocuklarına ve Ailelerine Destek

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerde yaşayan, babası askerde olan çocuklar için aylık 200 lira ödeme yapılıyor. Birden fazla çocuk varsa her biri için ayrı başvuru yapılmalısı gerekiyor. Başvurabilmek için çocukların 18 yaşını geçmemiş ve bekar olması gerekiyor.

Askerlik hizmetini yapan kişinin, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerine askerlik görevi süresince desteklenmesi için aylık 500 lira olmak üzere 2 aylık periyotla 1.000 lira düzenli yardım veriliyor. Yardım programından asker evliyse eşi, evli değilse annesi veya babası yararlanıyor.

Öksüz ve Yetim Desteği

3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında ihtiyaç sahibi ailelerde yaşayan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuklar için her ay düzenli olarak 300 lira ödeme yapılıyor.

Öğrenci Yardımı

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları koşuluyla bu yardım yapılıyor. Ödemeler 2 ayda bir verilirken, aylık ödeme tutarları ise şöyle: İlkokul öğrencisi erkek için 55 lira, kız öğrenci için 60 lira. Ortaokul öğrencisi erkek için 70 lira, kız öğrenci için 90 lira.

Sağlık Desteği

İhtiyaç sahibi ailelerin sağlık kontrollerine düzenli gidilmesi kaydıyla 0-6 yaş çocuklar için aylık 55 lira ve gebelik dönemindeki anne için aylık 100 lira, 2 aylık periyotlarla ödeniyor. Doğum hastanede yapılmışsa bir seferlik 150 lira, şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 150 lira veriliyor.

İşe Başlama

İşkur’un işe yönlendirmesi sonucu işe yerleşenlere bir defaya mahsus veriliyor. Asgari ücretin 3’te 1’i kadar ödeme yapılıyor. Bu yıl için 1.417 lira ödeniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /