Devletten Kadınlara 9400 TL'ye Kadar Destek Ödemesi

Devlet , farklı başlıklar altında kadınlara destek ödemeleri yapmaya devam ediyor. Çocuk yardımı, emzirme parası, iş görmezlik yardımı, kreş yardımı adı altında yapılan ödemelerin detayları yazımızda.

Devletten Kadınlara 9400 TL'ye Kadar Destek Ödemesi

Devletten vatandaşlara 9 bin 400 TL 'ye kadar destek.

Doğum yapan ve çocuk sahibi olan annelere destek ödemeleri yapılmaya devam ediyor. SGK ile İŞKR arasında yapılan iş birliği sonrası maddi destek ödemeleri yapılıyor. Çalışan, sigortalı olan ya da herhangi bir yerde çalışmayan kişiler , belirli programlara dahil olarak 9 bin liraya kadar destek  ödemesi alabiliyor. 

Asgair ücret ile çalışmakta olan bir kişi, ilk çocuğunu doğurduktan sonra aşağıdaki yardımlar yapılıyor:

İlk çocuk için yapılan yardım: 300 lira.

Emzirme yardımı: 180 lira.

Yarı zamanlı çalışma yardımı 2 Bin 366 lira.

İş görmezlik yardımı  ise 6 bin 367  lira.

Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

> İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
> İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
> Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması,

SGK ile İŞKUR arasında imzalanan düzenleme ile , işbaşı eğitim programlarına katılan annelere 400 liraya kadar kreş yardımı da yapılmaktadır. İŞKUR tarafından yapılan son dakika açıklamasında "İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi," denildi. 

Buna göre bakıldığında sonuç olarak annelik izni kullananlar toplamda 9 Bin 400 Türk Lirası nakdi destek alabilecekler.

112 GÜN BOYUNCA...

Asgari ücretli olarak bir yerde çalışmakta olan kadınlar ise, 112 gün boyunca olan ödemeleri için 6367 Türk Lirası nakit para yardımı alacaklar.

Doğum yapan kadının İsteği ya da sağlık açısından gerekliliği durumunda kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanması veya çoğul gebelik durumda 18 haftalık izin süresinden sonra 6 aya kadar ücretsiz SSK Doğum İzni verilir.

EMZİRME YARDIMI

Doğum sonrası emzirme yardımı alabilmek için baba ya da annenin sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyor olması ve primlerinin de SGK 'ya yatırılmış olması gerekmektedir. Minimüm 20 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekir. Doğum sonrasında ise maksimum 5 sene içinde başvuru yapılacak ödenek talebi oluşturulacak ve ödemeler bu şekilde alınabilecek. 

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;

-Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

-Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

-Doğumun canlı gerçekleşmiş olması

2020 yılı için 202,00 TL olarak belirlenmiştir.