Devlete ve Bankalara Borcu Olanlara Büyük Takip

Devlete ve bankalara borcu olan vatandaşlara büyük takip. 2019 Kasım ayı itibarıyla 21 milyondan fazla kişi icralık oldu.

Devlete ve Bankalara Borcu Olanlara Büyük Takip

Milyonlarca kişiye dev takip.

2019 yılında şimdiye kadar bankalara borcunu ödeyemeyen vatandaşların sayısında rekor artışı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan rapora göre ilk 11 ayda 1 milyon 205 bin 253 kişi , çektiği krediler, kullandığı kredi kartları yüzünden icralık oldu. 

Bunların da eklenmesi ile birlikte 82 milyonluk Türkiye 'de 21 milyon 300 bin kişi icralık oldu. 

SAYI HIZLA ARTIYOR

İhtiyaç-tüketici-taşıt-konut kredisi çeken, kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısı hızla artıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grbuu tarafındna hazırlanan ekonomik gösterge raporunda batık kredilere dikkatler çekildi. 

Söz konusu raporda şu tespite yer verildi:

“2019 Ocak-Ekim döneminde toplam 1 milyon 205 bin 253 vatandaş daha bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için icra takibine alındı. Son 5 yıl içinde takibe alınan ve borcu halen devam eden vatandaş sayısı ise 3 milyon 667 bin 827 oldu” 

İNTİHARLAR ARTIYOR

Son dönemlerde Siyanürle intihar vakaları arttı. Siyanürün yanı sıra kendini yakan vatandaşlar, TBMM 'de intihar girişiminde bulunan vatandaşlar  için raporda  “Takibe alınan krediler 46 milyar lira artarak 6 Kasım itibarıyla 140 milyar liraya ulaşmıştır. Kredi stokunun yüzde 7.1 oranında arttığı bir dönemde batık kredilerdeki artış oranı yüzde 49.4'ü bulmuş, batık kredilerin oranı ise yüzde 5.5'e çıktı Bu borcun 447 milyar lirası tüketici kredilerinden, 115 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanmaktadır.” ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu raporda 1 Ocak-10 Kasım 2019 tarihleri arasında UYAP 'ta açılan icra dosyası  sayısının yüzde 5,9 oranında arttığı bildirildi.

11 Kasım itibarıyla toplam 21 milyon 264 bin dosya işlem görüyor.

E HACİZ DALGASI

Devlete olan borçlarını ödeyemeyen vatandaşların banka hesaplarına ise e Haciz uygulaması yapıldı. 3 milyondan fazla KYK, vergi, ceza, harç borçlusunun banka hesabına tedbir konuldu.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA