Depremin Türkiye'ye verdiği maddi zarar 2 Trilyon tl

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin Türkiye'ye verdiği maddi zararın 2 trilyon tl olduğu açıklandı.

Depremin Türkiye'ye verdiği maddi zarar 2 Trilyon tl

Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, bu depremin Türkiye'ye verdiği maddi zararda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. 

Depremin Türkiye'ye verdiği maddi zarar 2 Trilyon tl 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Şubat tarihinde yaşanan yaklaşık 50 bin kişinin hayatına mal olan depremlerin ekonomik bakımdan bazı kayıpların oluşmasına yol açtığını ve bu felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Bakanlık tarafından açıklanan raporda şöyle denildi ; 

"Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla konut hasarı oluşturmaktadır (1.073,9 milyar TL/56,9milyar dolar). İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluşmaktadır (242,5 milyar TL/12,9 milyar dolar). Konut hariç özel kesim hasarı ise (222,4 milyar TL 11,8 milyar dolar) bir diğer önemli hasar kalemidir. Bu kalem içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar yer almaktadır. Ayrıca, sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülmektedir."

Raporun tamamına ulaşmak için TIKLAYIN