Depremde bölgesi çalışana brüt asgari ücretin net ödenmesi gündemde

Depremden etkilenen illerde asgari ücretle çalışan kişilere brüt asgari ücretin net ödenmesi gündemde

Depremde bölgesi çalışana brüt asgari ücretin net ödenmesi gündemde

6 Şubat tarihinde yaşanan ve 10 ilimizde ağır hasar ve binlerce can kaybına sebep olan depremler sonrasında bölgede çalışmalar devam ediyor. Alt yapı, en kaz kaldırma ve yeni konutların inşasıyla ilgili olarak çalışmalar sürerken, bölge halkına ekonomik olarak ta neler yapılabilir ? konusu gündemden düşmüyor. 

Çalışana brüt asgari ücretin net ödenmesi gündemde

Ekonomim.com sitesini haberine göre depremden etkilenen ve bölgede çalışan kişilere ekonomik olarak destekte iki seçenek masada bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14'lük SGK primi ve yüzde 1'lik işsizlik sigortası primi alınmaması seçeneği.Asgari ücret 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere 10.008 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi( 1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501.20 liralık kesinti yapılıyordu. Başka bir ifade ile bu seçenek tercih edilirse, deprem bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10.008 lira geçecek.

Talep kabul görürse ücret 11.759 lira olacak

Ancak asgari ücretin işverene maliyeti ise bu tutar üzerinden yüzde 15.5 işveren payı (1551 lira) ve yüzde 2 işveren işsizlik sigortası primi (200 lira) eklenmesiyle 11.759 lira kesiliyordu. İşverenler işçilerin işyerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla, belirli süreliğine de olsa işverenin SGK ve işsizlik sigortası primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini talep ediyordu. Bu talep kabul edilirse, bölgedeki asgari ücretlinin eline 11.759 lira geçecek. Üzerinde ücret alanların ise aradaki fark kadarlık kısmı için muafiyet sağlanacak.

Kısa çalışma ve nakdi ücret desteği yeterli olmadı

Daha önce çıkarılan bir OHAL kararnamesi ile depremde zarar gören işyerleri için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği verilmeye başlanmıştı. 22 Şubat tarihli 125 sayılı Kararnameye göre yıkılmış veya ağır hasarlı işyerleri için uygunluk tespiti tamamlanmaksızın kısa çalışma ödeneği verilmesi öngörülmüştü. Deprem sebebiyle işyeri yıkılan işçilere ise günlük 133,44 lira düzeyinde nakdi ücret desteği verilmeye başlanmıştı. Ancak bu tutar bölgede ki depremzedelere pek destek olmadı.

Hüseyin Gökçe/Ekonomim