Deprem Bölgelerinde Yeni Asgari Ücret Belli Oldu

11 İlde Asgari ücrete ek zaman gündemdeydi. Deprem bölgesinde yer alan 11 İl için asgari ücret 10 Bin TL ´nin üstüne çıkarıldı

Deprem Bölgelerinde Yeni Asgari Ücret Belli Oldu

Yeni düzenleme ile Sigorta primleri devlete değil çalışana ödenecek. Bu uygulama ile asgari ücret 10 bin 58 TL olacak.

6 Şubat meydana gelen ve 11 ilde ağır yıkımlara neden olan deprem sonrası bir süredir o bölge için asgari ücret iyileştirmesi üzerinde çalışılıyordu. Son aşamaya gelen çalışmanın da detayları belli oldu.

Uygulamanın en önemli hedefi deprem sonrası başka illere göç eden vatandaşların geri gelmesi. Hükümet asgari ücretten alınan sigorta primlerinin devlete değil vatandaşa ödenmesi üzerinde karar aşamasına geldi.. Haliyle işverenlerde kalifiye personelini de kaybetmek istemiyor bu nedenle maaşlara yüksek oranda zam yapmaya başladı.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Türkiye genelinde asgari ücrete zam yapıldı ve yeni asgari ücret 8 bin 506 TL'ye çekildi. Brüt ise 10 bin 5 lira oldu. Bunun işverene maliyeti ise 11 bin 759 TL 40 kuruş oldu. Bu toplam parar içindne yüzde 15.5 sigorta primi işveren payı veriliyor. Bunun oranı ise 1551 TL 24 kuruş. Yüzde 2'lik işveren işsizlik sigorta primi de var. Bu da 200 lira 16 kuruş.

Maaş zammı çalışması sona erdiğinde;

Kahramanmaraş,
Hatay,
Adıyaman,
Malatya,
Gaziantep,
Şanlıurfa,
Adana,
Osmaniye,
Diyarbakır,
Kilis
Elazığ

İllerinde asgari ücret 10 bin 58 TL olacak.