Cumhurbaşkanı Sinyalini Vermişti! Sigara ve İçki Fiyatlarına Vergi Zammı Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigara konusundaki açıklamaları gündemdeki yerini korurken, geçtiğimiz günlerde AK Parti kampında yaptığı 'Gerekirse vergiyi arttırın' şeklindeki talimatı 'Sigara ve alkole büyük zam geliyor' şeklinde yorumları da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Sinyalini Vermişti! Sigara ve İçki Fiyatlarına Vergi Zammı Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Sinyalini Vermişti! Sigara ve İçki Fiyatlarına Vergi Zammı Bekleniyor

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigarayla mücadele kapsamında yeni adımların atılacağını dün gerçekleştirdiği konuşma ile netleştirmişti. Sigara yasağı denetimlerinin artması ve sigaraya yönelik vergi artışlarının ardından geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki AK Parti kampında milletvekillerinin 'Poşetlere ücret uygulamasının yanlış anlaşıldı, sigara yasaklarında da tepki alabiliriz' şeklindeki değerlendirmelerine sigarayla mücadele konusunda geri adım atılmayacağı şeklinde yanıt vermişti. CNN Türk'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara konusundaki hiç bir yasak ya da uygulamanın geri adım atılmayacak şekilde hayata geçirileceğini , vergilerin de gerekirse 3 katına kadar arttırılacağını söylemişti.  Art arda gelen bu açıklamalar , sigara ve alkole yönelik 2020 yılında daha büyük adımların atılacağı şeklinde yorumlanırken, vergi artışlarına yönelik yeni adımların da kısa süre sonra açıklanacağı öne sürülüyor.(Kaynak: https://www.cnnturk.com/ekonomi/sigara-ve-alkole-vergi-artisi-yolda)

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜN SİGARA HAKKINDA NE SÖYLEDİ?

11. Rize Tanıtım günlerinde konuşan Erdoğan, sigara yasaklarının kapsamının genişleyeceğini açıklarken, elektronik sigarayla mücadele ve kısıtlı açık alan uygulamalarına da değindi. Erdoğan şunları kaydetmişti:

Bu melaneti bırakalım, kendi kendimize zarar veriyoruz. Hem kasaya, hem keseye, hem vücuda. Yazıktır, günahtır. Bu israf. Ben Cumhurbaşkanı olarak sevdiklerime diyorum ki; inanın bu haramdır. Diyanet İşleri Başkanımız da söyledi. 'Haramdır' dedi. Niye? Kasaya, emanet-i ilahi olan bu vücuda zararı var mı? Var. Doktorlar da burada. Öyleyse haram.imi biz zenginleştiriyoruz? O malumlar var ya? Adamlar geliyor bize, yok elektronik sigara... 
 

SİGARANIN ELEKTRONİĞİ Mİ OLUR?

Sigaranın elektroniği mi olurmuş? Bunun için bizden özellikle yer istiyorlar, müsaade istiyorlar. Vermedim, vermem. Marka olarak da söyleyeyim, radyo Philips değil, sigaranın da bir Philips'i var. Bunlar Türkiye'de yatırım yapacakmış. Adını da böyle koyuyorlar. 'Yatırım yapacağız.'. O yatırımı siz başka yerde yapın. Ama şimdi ne yapıyorlar? Kaçak olarak bunu ülkeme sokuyorlar. Ticaret Bakanıma da söylüyorum, bunları asla ülkemize sokmayacağız. Çünkü bunlar benim vatandaşımı zehirleyerek zengin oluyorlar. Bunlara fırsat vermeyeceğiz.Artık sigara paketlerinin üzerinde hiçbir ilgi çekici, özendirici hiçbir unsurun bulunmasına müsaade etmeyeceğiz.

AÇIK ALAN YERİNE AÇIK SINIRLANMIŞ ALAN TARİFİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Açık alan yerine açık sınırlanmış alan tarifi üzerinde çalışıyoruz. Yurt dışında oldukça yaygın olan ve 'duman odaları' diye tarif edilen sigara içme ortamlarını biz de devreye alacağız. Tütünle mücadelemizi gevşetmeden, geri adım atmadan, asla rehavete düşmeden kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü mücadele zayıfladığında kullanım oranlarının tekrar arttığını görüyoruz. 

HER SENE BİNLERCE KARDEŞİMİZİ SİGARAYA KURBAN VERİYORUZ

Dünya genelinde günde 20 bin kişi başta akciğer kanseri olmak üzere sigaraya bağlı hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde her sene binlerce kardeşimizi sigaraya kurban veriyoruz. (Kaynak: https://onedio.com/haber/erdogan-sigaranin-elektronigi-mi-olurmus-dedi-ve-ekledi-sigara-haramdir-tek-tip-pakete-geciyoruz-887693)