Çiftçilere Destek Ödemesi! 2020 Yılı Destekleri Belli Oldu

Çiftçilerin 2020 yılında alacağı devlet desteği miktarları belli oldu. Çobanlara 5 bin tl teşvik desteği getirilirken, 2020 yılında ilk defa organik gübre için devlet desteği sağlanacak. Zeytin ve fındık için verilecek destek miktarları da belli olduk. Fındıkta dekar başına 170 TL, Zeytin bahçelerinde rehabilitasyon için dekara 100 TL devlet desteği verilecek.

Çiftçilere Destek Ödemesi! 2020 Yılı Destekleri Belli Oldu

Çiftçilere Destek Ödemesi! 2020 Yılı Destekleri Belli Oldu

Çiftçilerin 2020 yılında alacağı destek ödemeleri belli oldu. Mazot yardımında artışa gidilirken, gelecek yıl ilk defa gübre parası ödenecek. Çobanlara 5 bin TL teşvik vermeye hazırlanan devlet, et üreticisine hayvan bvaşına 25 ile 600 lira tutarında destek ödemesi yapacak. Kararnameye göre; Mazot desteğinde artışa gidilirken, organik gübreye ilk defa destek sağlanacak. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve trikale için dekar başına 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere toplam 27 TL devlet desteği sağlanacak. Organik gübre kullanan çiftçilere dekar başına 10 TL destek verileceği öğrenilirken, organik tarım için kategorilere göre dekar başına 5-70 TL devlet desteği sağlanacak. Fındık desteğinde dekar 170 TL olurken, dane zeytine de prim verilecek. Havza bazlı üretimde dane zeytine kilo başına 15 kuruş destek sağlanacak. Zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için de dekara 100 TL ödeneceği bildirildi.

Güneş gazetesinde yer alan habere göre destekler şu şekilde: 

- Organik hayvancılık desteği kapsamında arı yetiştiricisine arılı kovan başına 10-15 lira verilecek. 

- 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı için 350-600 lira destek verilecek. 

- Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave 100 lira destek ödemesi yapılacak. 

- Dişi manda ve malak (yavrusu) için 250 lira destek ödenecek. 

- Küçükbaş hayvancılığı desteklemek için çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. 

- Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde, anaç koyun keçi başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yapılacak.

- Yerli tosunları mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, hayvan başına 250 liraya kadar destek ödemesi yapılacak. 

- Oğlak tiftiğinin kilogramına 30 lira, anamal tiftiğin kilogramına 28 lira ve tali tiftiğin kilogramına 20 lira ödeme yapılacak. 

- İpek böceği yetiştiricisine destek kapsamında yaş kozanın kilogramına 60 lira ödeme yapılacak. 

- Geleneksel kıyı balıkçılığının desteklenmesi için 10 metreden küçük balıkçı gemilerine 750 lira ile 1.250 lira arasında destek verilecek.