Çiftçiler ineklerini tek tek kesiyor! Süt üretimi tehlikede

Süt üretimiyle ilgili sıkıntılar giderek artarken, Sür üretimi ile geçinen çok sayıda çiftçi zarar ettikleri için ineklerinin teker teker kesime gönderiyor. Süt üretiminin azalmasıyla yeni bir kriz yaşanması bekleniliyor.

Çiftçiler ineklerini tek tek kesiyor! Süt üretimi tehlikede

Sütte üretiminde maliyetlerin artması çiftçileri zora sokarken, zarar etmeye başlayan üreticiler ineklerini tek tek kesime gönderiyor. Süt veren ineklerin kesilmesiyle yeni bir kriz açığa çıkmaya başladı.  Üretimin azalmasıyla sanayici süt bulamaz hale gelecek. 
Ulusal Süt Konseyi yaptığı açıklamasında mayıs ayında 7,5 lire olan çiğ süt fiyatının artan maaliyetler ve üretimin azalmasıyla giderek arttığının altını çizdi.  

Süt fiyatları piyasa üstüne çıktı

Süt üretimin azalmasıyla üretim maliyeti 8,5 ile 9,5 lira arasında açıklanan çiğ süt fiyatı ,piyasada resmi fiyatların üzerine çıkıyor. Konu hakkında konuşan Süt Üreticisi Hasan Ok, ''Bu hayvanlardan elimde 30 tane vardı. Şu an sadece 8 tane var. 30 hayvanım varken süt aramaya gelmeyen firmalar 8 hayvanım varken kapımdan eksik olmuyor. Şu an 10 liraya kadar fiyat teklifleri alıyoruz'' dedi.

 İki yılda yüzde 8 gerileme yaşandı

Öte yandan 2020'de Ocak- Temmuz arası 952 bin ton üretimi olan içme sütü  giderek gerileyerek iki yılda 873 bin tona yaklaştı. Üretimde giderek bir azalma meydana gelirken bu oran iki senede yüzde 8’lere ulaştı. Durum değerlendirmesinde bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, piyasada olmayan şeylerin fiyatını belirlemenin oldukça güç olduğunu, 7,5 lira satış fiyatı ile üreticiden süt alan firmaların, 30,32 liraya markette pastorize süt sattığını söyledi.Çiftçiler üretiminin azalmaması için Ulusal Süt Konseyi'nin yeni bir fiyat belirlemesini istiyor.