CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Asgari Ücret için Para Yok Diyecekler! Sendika Başkanları Umarız Buna İnanmaz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında konuştu. Ekonomi ve gündeme ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, asgari ücret meselesine de değindi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Asgari Ücret için Para Yok Diyecekler! Sendika Başkanları Umarız Buna İnanmaz

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının gerçekleştiğini ve asgari ücret pazarlıklarının başladığını hatırlatan CHP Lideri şunları kaydetti:

Asgari ücret görüşmeleri başladı. Asgari ücret konusunda açıklama yapayım. Anayasal bir kurum aslında asgari ücret. Kişiyi koruyan, emeği koruyan, alın terini koruyan Anayasal bir düzenleme. 55. madde diyor ki 'Ücret emeğin karşılığıdır', devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tebdirleri alır. Bu tedbirlerden biri de asgari ücret. Kimse asgari ücretin altında insan çalıştıramaz. Güzel bir şey oldu, tam 39 yıl sonra 3 işçi sendika konfederasyonu bir araya geldi. Ortak politika belirlemek için bir araya geldiler. Bunu ben işçi sınıfının hareketi adına çok önemli buluyorum.

İLK KEZ 3 SENDİKA BİR ARAYA GELDİ! 6.5 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİNİN HAKKINI SAVUNACAKLAR

İlk kez bu hakları savunacak sendikalar bir araya geldiler. 6.5 milyon asgari ücretlinin hakkını savunacaklar. Peki asgari ücret nedir? Asgari ücretle neyi kast ediyoruz. Asgari ücret şudur "İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen, işçinin gıda, sağlık, giyim, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti ifade eder" . Verdikleri ne kadar 2020 lira. Açlık sınırı 2020 liradan fazla. Asgari ücretteki rakam açlık sınırının altında. Son bir yıl içerisinde gıdaya gelen zam yüzde 54, elektriğe gelen zam 71, doğal gaza gelen zam yüzde 58'ler civarında. Bir araya geldiler asgari ücreti belirleyeceğiz. Türk-İş'in yaptığı araştırma 2578 lira asgari ücret olsun diyor. Normali bunun 2600 lira olması gerektiğidir. 22.58 zaten enflasyon var, bir de kalkınmadan pay vereceksin, hedef yüzde 5. Ben adım gibi eminim, istiyorsunuz haklısınız ama para yok. Para olsa size vereceğiz diyecekler. Bizim sendika başkanlarımız da umarız buna inanmazlar.

İŞÇİYE GELİNCE Mİ PARA YOK?

İşçiye gelince mi para yok, 5'li çeteye gelince para var. Ne demek para yok. Osmangazi köprüsüne deli dumrul partisi dedi parti sözcümüz. Köprü, hastane, havaalanı yaptın eyvallah. Peki kaça yaptın bunları. Milletin cebinden yapacaksın ama kaça yaptığını açıklamayacaksın. Diyor ki bakan Osmangazi Köprüsü için, "Şu an garantinin yüzde 25'i kadar para topluyoruz. Nedeni soracak olacak olursanız garanti ettiğimiz kadar trafik geçiyor ama pahalı. Döviz üzerinden yaptığımız için bunları vatandaşımıza yüksek miktarda ödememek için 3'te 1 seviyesine indirdik." ifadelerini kullanıyor. Yani garanti ücret verdik , bu kadar parayı kimse ödeyemez diye ücretini düşürdük diyor. 44 dolar almaları gerekirken, 15 dolar artı kdv alıyorlar. Verdikleri garanti 44.5 dolar. Fark nereden alınıyor, bütçeden. Yani 82 milyondan alınıyor. Neymiş köprü yapmış, al o köprüyü başına çal. Kime yaptın bu köprüyü. AK Partili kardeşlerimin vicdanlarına sesleniyorum. CHP olarak yönetime geldiğimizde bu rezilliğe son vereceğiz.

O FİRMALARIN HEPSİNİ ÇAĞIRIP TEK TEK MALİYETLERE BAKACAĞIZ

O firmaların hepsini çağırıp, maliyetlerine tek tek bakacağız. Bunlar kendilerine yerli ve milliyiz diyorlar. Diyelim ki itilaf çıktı, Türk mahkemelerine gitmiyorlar, Londra'daki mahkemelere gidecekler. Niye Londra'daki mahkemelere gidiyorlar. Ülkenin mahkemeleri yok mu, ona rağmen niye Erdoğan'a güvenip Türk mahkemelerine değil de Londra'daki mahkemelere güvendiler. Onlar da biliyorlar ki Abbas yolcu, o zaman yurtdışında çare arayacaklar. Bu milletin cebinden haksız para alanların burnundan fitil fitil getireceğiz.