Çeyrek ve Gram Altında Sert Yükseliş-Yükselme Nedeni ve Tahmin Açıklandı

Son dakika haberi: Gram altın fiyatında 2008 yılından bu yana en sert yükseliş yaşandı. Gram altın 1 haftada 29 TL değer kazandı. İşte piyasalarda son durum , güncel altın fiyatları ve altın tahmini ile altın fiyatlarının yükselme nedeni.

Çeyrek ve Gram Altında Sert Yükseliş-Yükselme Nedeni ve Tahmin Açıklandı

Altın fiyatlarında sert yükseliş.

Altın fiyatlarında son günlerde yaşanan yükseliş devam ediyor. Piyasaların kapandığı gece yarısında altın fiyatları hızlı bir yükseliş gösterdi. 

HAFTA BAŞINDA 309 TL'YDİ

Gram altın fiyatı hafta başında 309 TL'ydi. Pazartesi günü haftaya 309 TL ile başlayan gram altın , 2008 yılından bu yana 1 haftadaki en sert yükselişini gösterdi. 

SABAH 332 'YDİ

Önceki gün sabah saatlerinde yatay seyreden gram altın 332-333 TL bandında seyrediyordu. Türkiye 'de piyasaların kapanmasının ardından hareketlenen gram altın , kapalı çarşıda kapanış saatlerine doğru yükselmeye başladı. Kapalı çarşıda haftayı 336 TL seviyesinden kapatan gram altın , gece saatlerinde yükselişini sürdürdü.

Gece saatlerinde bir miktar daha yükselen gram altın , haftay 338 TL seviyesinden kapattı. 

İşte gram altında so 1 haftalık değişim grafiği:

ÇEYREK ALTIN 

Çeyrek altın 541 TL 'den alınıp 546 TL 'ye satılıyor. 

SERVET SAKLAMA ve RAFİNERİLERİN KAPANMASI

Koronavirüs salgının yayılması ve yatırımcıların merkez bankaları ve hükümetleri yoğun bir şekilde önlem almaya yönelten hasardan kurtulmak için güvenli liman aramaları ile birlikte altın güvenli liman oldu. 

Altın madenine son dönemlerde yoğun ilgi, altın rafinerilerinin virüs salgını nedeniyle kapalı olması ve uçakların uçmaması dolayısıyla arz kanallarında meydana gelen aksaklıklardan da kaynaklandı. Bu durum, satıcıların altın teslimatı yükümlülüklerini karşılamaları için kapasitelerini kısıtlıyor.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta altın ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Haber başlıkları, fiziki altını satın alma ve teslimatını yapmaya ve fiyat farklarının hızla artmasına ilişkin endişeleri popüler hale getirdi," dedi ve "Bu endişelerr, birçok bakımdan, haklı, ancak daha da önemlisi, tedarik zincirinde daha kapsamlı kapamaların olup olmayacağını görmemiz"

RBC analistleri, küresel piyasadaki kilit oyuncuların, külçe ve sikke altın traderlarının çoğunun stoklarının tükendiği yolunda haberlerin geldiği bir ortamda, fiziki altın teslimatının yerine getirilebilmesi için birlikte çalıştıklarını belirtti. Aynı analistler, bu endişeler abartılı fiyat hareketlerine yol açarken, altın için pozitif koşulların bitmediğini kaydettiler.

ALTIN TAHMİNİ

Goldman, altın için hem kısa hem de uzun dönemli görünümün çok yapıcı göründüğünü kaydederek, 12 aylık fiyat hedefini ons başına 1,800 dolar olarak tekrar teyit etti. Goldman ayrıca, Fed'in adımından kaynaklanan desteğin altına yönelik zayıf gelişen piyasa talebinin negatif etkisini giderdiğini belirtti.

Gram altın ons fiyatı şu sıralar 1628 dolar seviyesinde. 

DOLAR KURU NE KADAR?

Dolar kuru bu hafta düştü. Haftaya 6,60 TL seviyesinden başlayan dolar kuru 6,45 TL seviyesine kadar geriledi.