Çeyrek ve Gram Altın Fiyatları Fırladı (Neden Yükseliyor?)

Son dakika haberi: Altın piyasası durulmuyor. Son günlerde yaşanan olaylar, koronavirüs pandemisinin piyasalar üzerinde yarattığı büyük riskler nedeniyle yükselen altın , bugün bir kez daha rekor kırdı.

Çeyrek ve Gram Altın Fiyatları Fırladı (Neden Yükseliyor?)

Son dakika: Gram altında tarihi rekor daha geldi.

Altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Önceki gün 375 TL ile rekor seviyeye ulaşan gram altın fiyatı, yükselişini bugün de sürdürdü ve 378 TL seviyesine gelerek tarihinin en yüksek seviyesine kadar geldi. 

ONS REKOR KIRDI

Altın ons fiyatı 1721 dolar seviyesine kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü. İşte altın ons fiyatında tüm zamanların grafiği:

GRAM ALTINDA REKOR ÜSTÜNE REKOR

Gece saatlerinde 375 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine kadar çıkan gram altın fiyatı , az önce 378 TL seviyesine ulaşarak bir rekor daha kırdı. 

İşte altındaki değişim grafiği:

ÇEYREK ALTINDA TARİHİ ZİRVE

Gram ve ons altının yanı sıra çeyrek altın da tarihinin en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Çeyrek altın 605 TL'ye alınıp 610 TL 'ye satışa sunuluyor.

Cumhuriyet altını 2475 TL 'ye alınıp 2496 TL 'ye satışa sunuluyor.

22 ayar bilezik ise alış fiyatı 343, satış fiyatı 347 TL..

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Altın fiyatları, koronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etkilerinin olacağına ve buna bağlı olarak şirket karlarının olumsuz etkileneceğine ilişkin endişeler sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması sonucu hızlı yükselişini sürdürüyor.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde hız kaybetmesine karşın piyasalarda temkinli havanın varlığını sürdürdüğünü, Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ettiğini belirtti.

Altın, salgının ekonomileri resesyona itmesi ve merkez bankalarını büyük çaplı teşvik paketlerini uygulamaya koymak durumunda bırakmasının etkisi ile güçlü yükseldi. 

CMC Markest Singapore Pte analisti Margaret Yang, hazırladığı notta,  "Risk iştahı temkinli konuma doğru dönüyor ve yatırımcılar virüsten dolayı ve yoğun para basma faaliyetinin etkisi ile güvenli liman olarak algılanan altına gidiyor" dedi.

Altındaki bu son yükseliş, virüsün en fazla etkilediği bazı ekonomilerde vaka sayısında artış hızının yavaşlamasına ve dikkatlerin karantina uygulamalarının gevşetilmesine çevrilmesine karşın gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal mesafe uygulamasının gevşetilmesi ve ekonomilerin yeniden açılması için eyaletlere talimat verme yetkisinin tamamen kendisinde olduğunu söyledi.

Virüs salgının yayılması ile birlikte, bazı yüksek profil figürler altının kalitesini onaylayıcı yönde değerlendirmelerde bulundu. Bunların arasında, milyarder yatırımcı Ray Dalio, bu ay yaptığı açıklamada, merkez bankasının para basmasından dolayı altının, bazı hisseler ile birlikte, cazip olduğunu söyledi.