Çalışma Bakanlığı: Annelere 2021'de 3877 TL Nakit Destek

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 2021 yılında annelere 3877 TL 'ye kadar yarı zamanlı çalışma ödeneği verileceği bildirildi.

Çalışma Bakanlığı: Annelere 2021'de 3877 TL Nakit Destek

Annelere 2021 yılında 3877 TL destek.

Son 4 yılda çalışan annelere yapılan desteklerden faydalanan kişi sayısı 31 bini aştı. 31 binden fazla kadın, devlet tarafından verilen desteklerden faydalandı ve toplamda 84 milyon liradan fazla ödeme aldı. 

Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, iş hayatında kadın istihdamının sürdürülebilir olması, kadınların çalışma hayatına tutunmasına önem verdiklerini söyledi ve "Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğiyle, kadınların hem çocuklarına bakabilmelerine hem de iş hayatına devam edebilmelerine destek oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, söz konusu ödenek ile birlikte yarım çalışma nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybının kısmen de olsa telafi edilmesinin amaçlandığını söyledi. 

Yarım çalışma ödeneği ile birlikte 60 ve 360 gün arasında haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin içinde gelir desteği veriliyor. Kadınların bu ödenekten faydalanabilmesi için iki yol var. Bunun için doğum ya da evlat edinme. Bunu almak için ise bazı şartlar aranıyor. Kadınların yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması da gerekiyor.

Sigortalı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar , ilk çocukta 2 ay zin alabiliyor. Bu süre ikinci doğumda ise 4 ay oluyor. Sonraki doğumlarda da 6 aylık sürede yarım gün çalışıyorlar ve bu şekilde yarım olan maaşları devlet tarafından tamamlanıyor. Engelli çocuğu olan için ise bu süre 12 ay. 

2021 yılı için belirlenen asgari ücret 3 bin 577 lira; günlük 119.23 lira.

İŞKUR üzerinden 15 günlük süre için ödenen tutar bin 788 liraya kadar çıkıyor.

Yarım çalışmada sadece damga vergisi kesiliyor. Böylece anneler yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alıyor. Ödenen tutar da 3 bin 577 TL.

ÇOCUK PARASI

Doğum yapan annelere İlk çocuk için 300 TL. İkinci çocuk için 400 TL. Üç ve daha fazla çocuk için 600 TL verilir. Doğum yapan tüm anneler bu ödemeyi alabilir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA