Çalışanlar Dikkat Kıdem Tazminatı Değişiyor İşte Masadaki Rakamlar

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karar var. Çalışan milyonlar Temmuz ayına kilitlenmişken gelecek enflasyon rakamları bekleniyor.

Çalışanlar Dikkat Kıdem Tazminatı Değişiyor İşte Masadaki Rakamlar

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasıyla birlikte maaşlara gelecek olan enflasyon zammı ve kıdem tazminatlarında değişiklik olacak.

Milyonlarca memur ve emekli temmuz ayında maaşlara gelecek zammı beklerken bu zamlar enflasyon oranlarına göre belirlenecek. TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile beraber kıdem tazminatı da değişiyor.

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Artacak

Kıdem tazminatı tavanı, memurlara yapılan 6 aylık zam oranı kadar yükseliyor. Ocak ayında memur ve memur emeklilerinin yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme artışı yüzde 7.5 olurken enflasyon farkıyla birlikte artış yüzde 30.95'e ulaşmış oldu.

Bu oranla birlikte Ocak ayında Kıdem tazminatı tavanı 10 bin 848 lira 59 kuruşa yükseldi. 2021'in ikinci yarısında 8 bin 284 lira olarak uygulanan tavan, 6 Ocak tarihli genelgede 10 bin 596 çıkmıştı. İlave zammın yansıtılmasıyla da yeni tavan 10 bin 848 liraya ulaştı.

Temmuz’da Yeni Hesaplama

Kıdem tazminatı tavan tutarı Temmuz ayında yeniden artacak. Merkez Bankası'nın piyasa anketinde haziran ayı beklenen enflasyon oranlarına göre, memurların toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı ile birlikte zam oranları yüzde 40,25 olacak.

Yani Merkez Bankası verileri değerlendirildiğinde Haziran ayında işten ayrılan 10 yıllık bir çalışan 108 bin 485 lira tazminat alırken aynı çalışan Temmuz'dan sonra ayrıldığında ise 152 bin 150 lira almış olacak.

Yapılan tahmini hesaba göre yüzde 40,25 artış ile tavan 14 bin lirayı geçecek. Temmuz'da belirlenecek yeni tutar 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacak.

Kimler Kıdem Tazminatından Yararlanabiliyor

Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamıyor.

Çalışan işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bir yıldan az çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamıyor.

Kıdem tazminatında alt limit asgari ücrete göre belirlenirken üst limit ise memur maaşlarına göre belirleniyor. Memur maaşlarındaki artışlar dikkate alındığında kıdem tazminatı üst limiti ocak ve temmuz ayları olmak üzere 6 ayda bir güncelleniyor.

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için, aynı işverene bağlı iş yerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler.

Ayrıca erkek işçiler askere giderken, kadın işçiler de evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, brüt ücrete ilave olarak işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınıyor. Bordroda görünen brüt ücrete ilave olarak, yemek, servis-yol-ulaşım, barınma-kira yardımları, bayram harçlığı, yakacak-aydınlatma bedeli, giyim yardımı, kıdem ücreti, teşvik primi, ikramiyeler ve primler gibi ödemeler eklenerek “giydirilmiş ücret” bulunuyor. (KAYNAK: Türkiye)

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /