Büro-İş Sendikasından Çağrı: MTV Taksidi Ertelenmelidir

Birleşik Kamu-İş'e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, MTV ikinci taksidinin ertelenmesine yönelik çağrıda bulundu. Türkiye'de 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin sokağa çıkmasının yasaklandığını hatırlatan Hamzaçebi, konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Büro-İş Sendikasından Çağrı: MTV Taksidi Ertelenmelidir

Hamzaçebi'nin imzasını taşıyan basın açıklamasında şu ifadeler görüldü:

MTV’nin ikinci taksidi terkin edilmeli.

 Günümüzde çevrenin öneminin artmasıyla birlikte, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından çevre vergisi kapsamında değerlendirilmeye başlanan ve bu kapsamda  çevresel sorunlarla mücadelede Motorlu Taşıtlar Vergisinden  (MTV) etkin bir şekilde yararlanmakta ve ödül ceza yöntemi, emisyon sınırını aşan araçların yüksek vergilendirilmesi ve teşvik ödemeleri gibi uygulamalar  ile CO2 emisyonunu azaltmayı hedeflemektedirler.

Türkiye’de ise mevcut  vergi sistemimizde MTV;  aracı  sadece  yaşı,  silindir  hacmi,  toplam oturma  yeri  ve  ağırlığı gibi  spesifik  özellikleri  göz  önüne  alarak  vergilendirmekte  ve  çevresel etmenleri göz  ardı  ederek bir nevi servet vergisi olarak değerlendirmektedir. 

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla hükümet tarafından alınan önlemler kapsamında; 20 yaş altı ve 60 yaş üstü kişilerin sokağa çıkmasının yasaklandığı, taşımacılık faaliyetinde  kullanılan taksi, dolmuş, otobüs   gibi araçlara gerek yolcu sayısı gerekse şehirler arası sınırlama getirilmiş bulunmaktadır. 

Çevre ve servet unsuru açısından MTV’yi değerlendirdiğimizde; çevreyi kirletme etkisi olmayan ve yaralanılmayan servet unsuru dolayısıyla MTV’nin ikinci taksidinin terkin edilmesi gerekir.