Bu Hastalığı Olanlara 2 Yıl Maaş Verilecek

Aralarında kalp , epilepsi, kanser, AIDS ve uyku bozukluğu gibi hastalıkların olduğu ve çalışma gücü kaybı yaşayan vatandaşlara 24 ay maaş verilecek. Bunun için rahatsızlığın ilk defa sigortalı olunun tarihten sonra başlaması gerekmektedir. 

Bu Hastalığı Olanlara 2 Yıl Maaş Verilecek

Bu hastalığı olanlara 24 ay maaş.

Devlet 8 bin 844 farklı ilacı karşılıyor. Devlet Ağır hastalara, hastalıkla yaşamak zorunda kalanlara destek de veriyor. SGK, kanser hastaları başta olmak üzere ağır halde hastalananlara aylık ödeme de yapıyor. 

Bu ödemeden fayalanabilmek için ağır hastaların maddi durumlarına da bakılıyor. Bunun için çalışma gücünde en az yüzde 60 'lık kayba bakılıyor. Sağlık kurulu raporunda bunu belgeleyenler aylık ödeme alabiliyor. Bunun için vatandaşların il ve ilçe SGK Müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir. Maaş alacak kişinin işgücünde en az yüzde 60 kayıp yaşadığını sağlık kurulu raporu ile belgelemesi ve en az 1800 prim gün ödemesi yapması gerekiyor. 

Malulen emekli olmak için ise çalışma gücü kaybı dikkate alınıyor. Bu kaybın , ilk sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihten sonra olması gerekiyor. Malulen emekli olabilmek için bir kişinin en az 10 yıl sigortalı olarak çalışması gerekmektedir. 

Başkasının bakımına muhtaç olanlarda ise 10 yıl sigortalılık süresi aranmaz. Ancak en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. 

Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nde maluliyet süresi ayrıca belirtilmeyen tüm kanser hastalıklarında, tanı konulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmak koşuluyla 18 ay süreyle maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalıklarla ilgili tanı konulduğunda ise 12 ya da 24 ay aylık bağlanabiliyor. Kemik iliği nakli yapılanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malül aylığı alabiliyor.

Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.

İŞTE BU KAPSAMDAKİ HASTALIKLAR

Kanser Epilepsi (sara) Demans

Beyin tümörleri

Parkinson sendromu , Serebral palsi

Multiple Skleroz

Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) Şizofreni Bipolar bozukluk

Görme azlığı ? Retina kanamaları

Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı

Anemi Kol, bacak gibi organ kaybı

Behçet hastalığı

Gastrointestinal kanamalar Karaciğer sirozu

Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalıkları

Kalp nakli Böbrek nakli

Akciğer nakli Tüberküloz AIDS