Bu detayı bilmeyen emekliler promosyon alamıyor! Binlerce liranız elinizden uçabilir

Emeklilerin heyecanla beklediği promosyonlar, maalesef dolandırıcıların hedefi haline gelmiş durumda. Emekli promosyonlarının gündemdeki yeri devam ederken, birçok dolandırıcı da bu fırsatı kaçırmıyor. Peki, dolandırıcıların emekli promosyonu için kullandıkları yöntemler neler? İşte ayrıntılar…

Bu detayı bilmeyen emekliler promosyon alamıyor! Binlerce liranız elinizden uçabilir

Emeklilerin promosyon ödemeleri, dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. Son günlerde, dolandırıcılar banka çalışanı gibi davranarak emekli vatandaşları telefonla arayıp kişisel verilerini çalmaya çalışıyorlar.

Dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden biri, kendilerini banka personeli gibi tanıtarak emeklilerden kişisel bilgilerini istemek. "Bankadan arıyoruz, emekli maaşınızı ve promosyonunuzu evinize getireceğiz. Bunun için T.C. kimlik numaranızı, banka hesap numaranızı, banka kartı ve kredi kartı şifrenizi vermeniz gerekiyor" gibi ifadelerle emeklileri kandırmaya çalışıyorlar. Dolandırıcılar, bu yöntemle emeklilerin kişisel bilgilerini ele geçirip ardından tüm banka hesaplarını ve kredi kartlarını boşaltıyorlar. Bu tuzakla yüzlerce kişinin mağdur olduğu belirlendi.

Emekli vatandaşların dikkatli olması ve kişisel bilgilerini asla telefon veya mesaj yoluyla paylaşmaması önem taşıyor. Bankaların resmi iletişim kanallarını kullanarak promosyon tekliflerinin doğruluğunu teyit etmek ve şüpheli durumlarda banka yetkililerine başvurmak da önlem almak için gereklidir. Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için her zaman dikkatli olmak ve bilinçli davranmak önemlidir.

 

EMEKLİ PROMOSYON DOLANDIRICILARI HIZ KESMİYOR: İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

EMEKLİ PROMOSYON DOLANDIRICILARI HIZ KESMİYOR: İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

 

 

Emekli vatandaşların yeni zamlı promosyon alma sürecinde dolandırıcılar tarafından kullanılan yöntemler giderek çeşitleniyor. İki farklı taktikle binlerce kişiyi mağdur eden dolandırıcılar, emeklilerin duygusal ve mali durumlarını istismar ederek ellerini hızla dolduruyorlar.

Birinci yöntemde, dolandırıcılar banka yetkilisi gibi davranarak emeklilerden kişisel bilgilerini istiyorlar. "Banka adına arıyoruz, yeni promosyonunuzu alabilmeniz için gerekli bilgileri vermeniz gerekiyor. T.C. kimlik numaranızı, banka hesap numaranızı, banka kartı ve kredi kartı şifrenizi paylaşmalısınız" şeklindeki ifadelerle emeklileri kandırmaya çalışıyorlar. Bu yöntemle dolandırıcılar, elde ettikleri bilgilerle emeklilerin tüm mali varlıklarını riske atıyorlar.

İkinci yöntemde ise, dolandırıcılar emeklileri zamlı promosyon alabilmek için eski promosyonlarına ilişkin fark ödemesi yapmaları gerektiği yalanını söylüyorlar. "Yeni promosyonunuzu almak için eski promosyona ilişkin fark ödemesi yapmanız gerekiyor. Şu hesap numarasına 3 bin Türk Lirası gönderin, 15 bin Türk Lirası hesabınıza geçsin" gibi ifadelerle emeklileri kandırıyorlar. Ardından, aldıkları parayla birlikte ortadan kayboluyorlar.

Yetkililer, bu tür bilgilerin bankalar tarafından talep edilmeyeceğini vurgularken, emeklileri bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar. Güvenilmeyen telefon, mesaj veya e-postalara hemen itibar edilmemeli ve bankanın resmi iletişim kanallarıyla iletişime geçilmelidir. Emekliler, herhangi bir para transferi talebine kesinlikle itibar etmemeli ve bu tür durumlar karşısında banka yetkililerine başvurmalıdırlar.

Son olarak, kamu bankalarının emeklilere yönelik promosyon tekliflerini artırmasıyla birlikte, emeklilerin bu fırsatlardan yararlanmak için resmi kanalları tercih etmeleri önem taşıyor. 

Tüketici Dernekleri Genel Başkanı Levent Küçük, son zamanlarda artan promosyon dolandırıcılığı vakalarına dikkat çekerek emeklileri uyardı. Küçük, "Emeklilerin korumaya alınması için banka yetkilisi olduğunu iddia eden kişilerle karşılaştıklarında, öncelikle telefonu kapatıp ilgili bankayı aramaları ve arayan kişinin gerçekten bankadan olup olmadığını doğrulamaları önemlidir" dedi.

Küçük, emeklilere telefon, mesaj veya e-postalara hemen güvenmemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Emeklilerin ilk adımı kendi bankalarıyla iletişime geçmek olmalıdır. Gerekirse en yakın banka şubesine gidip müşteri temsilcisiyle yüz yüze görüşmelidirler. 'Bize para gönderin' gibi tekliflere itibar etmemelidirler, zira bankalar şu anki farkı emeklilere ödeyecekleri promosyon tutarından düşmektedir" şeklinde konuştu.

Tüm bu uyarılara rağmen dolandırıcılık mağduru olan vatandaşların derhal savcılığa başvurması gerektiğini belirten Küçük, "Tüketici Hakem Heyetleri bu konuda bir adım atamaz. Bu nedenle mağdurların savcılığa başvurması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Emeklilerin ve tüm tüketicilerin, kişisel bilgilerini korumak ve dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmak için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.