Brent Petrol Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı, Akaryakıta Yeniden Zam Geliyor...

Brent petrol başladığı rallide 94 dolar seviyesinin üzerini gördü. Rusya ve Suudi Arabistan’ın arz kesintileri ve talep endişeleriyle başlayan süreçte fiyatların daha fazla artması bekleniyor. Bu gelişmelere bağlı olarak yurt içinde akaryakıt fiyatları yükselmeye devam ediyor. Motorin ve benzin 40 liraya dayanırken, 19 Eylül'de LPG'ye de zam geleceği öğrenildi.

Brent Petrol Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı, Akaryakıta Yeniden Zam Geliyor...

Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü varil başına 94 doların üzerine çıktı. 10 aydan uzun süredir ilk kez en yüksek seviyelere çıkan petrol, 3 haftalık kazanımlarını koruyor. Dolar/TL kurunda yaşanan artışlar akaryakırt fiyatlarına zam olarak geri dönmeye devam ediyor. Son yaşanan fiyat artışlarıyla motorin İstanbul'da 39,91 olurken benzin 38,47 TL'ye çıktı. Sektör temcilerinden alınan bilgilere göre, 19 Eylül Salı günü, LPG fiyatlarına zam gelecek.

Talepte Toparlanma Umutları Artırdı

Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzun süreli arz kesintileri nedeniyle dördüncü çeyrekte piyasa açığının genişleyeceği beklentileri ve talepte toparlanma umutları arasında on aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaştı.

Küresel Petrol Talebi Artıyor

OPEC ve ABD Enerji Bilgi İdaresi ve Uluslararası Enerji Ajansı, büyük üreticilerin küresel arzı sıkı tutması nedeniyle önümüzdeki çeyrekte daha büyük piyasa açıkları öngördü. Küresel petrol talebindeki artışın da aynı dönemde artması bekleniyor.

Pekin'den gelen yeni teşvik tedbirleri ve güçlü ihracat marjlarının etkisiyle Çinli rafinerilerin artan üretimi de dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının talep görünümünü destekledi. Bu arada yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın bu haftaki politika kararı öncesinde temkinli olmaya devam ediyor.

Ülkeler Tedirgin

İnfo yatırım petrol fiyatları ile ilgili yayımladığı bültende şu ifadelere yer verdi: Brent petrolün haftalık performanslarına baktığımızda son üç haftadır değer kazanımları gerçekleştirdiği görülüyor. Özellikle Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretim kısıntılarını yıl sonuna kadar devam edeceklerini açıklamaları, küresel bazda petrol arzına yönelik sıkılaşma beklentileri ile petrolde değer kazanımları gerçekleşti.

Diğer yandan petrol kanadında gerçekleşen yükselişte küresel gelişmeler yakından takip ediliyor. Yüksek fiyatlar enflasyon konusunda ülkeleri de "tedirgin" ediyor. Geçtiğimiz hafta ECB, faiz artırımlarına devam kararı alırken bu hafta gözler Fed kararında olacak. Yeni haftada ham petrol ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 92,29 – 93,84 – 95,27 seviyeleri direnç noktaları olarak; 90,27 – 89,15 – 88,17 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

LPG'ye Ne Kadar Zam Gelecek?

Akayakıt fiyatlarından tabale sürekli değişirken motorin ve benzin fiyatları 40 liraya dayandı. 19 Eylül Salı günü, LPG fiyatlarına 1,30 TL'lik bir zam yapılacağı öğrenildi.

İstanbul Anadolu Yakası:

Benzin litre fiyatı: 38,47 TL
Motorin litre fiyatı: 39,91 TL
LPG litre fiyatı: 17,14 TL

İstanbul Avrupa Yakası:

Benzin litre fiyatı: 38,52 TL
Motorin litre fiyatı: 39,99 TL
LPG litre fiyatı: 17,60 TL

Ankara:

Benzin litre fiyatı: 39,10 TL
Motorin litre fiyatı: 40,52 TL
LPG litre fiyatı: 17,59 TL

İzmir:

Benzin litre fiyatı: 39,22 TL
Motorin litre fiyatı: 40,71 TL
LPG litre fiyatı: 17,33 TL