Boğazdan Geçiş Ücretine 5 Kat Zam Yapıldı

Boğazdan geçiş ücretlerinde değişikliğe gidildi: 5 kat arttırılacak! Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tanımış olduğu haklar doğrultusunda boğazlardan geçiş ücretini 5 kat artırma kararı aldı. Yeni geçiş ücreti, tonaj başına 4 dolar olacak şekilde belirlendi. 1936 senesinde imza atılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Türkiye, İstanbul Boğazı’ndan geçmekte olan ve Çanakkale Boğazı’na giriş çıkış yapan gemilerden Fener, tahlisiye ile sağlık  resûmu ücreti talep etme hakkına sahiptir. Fakat o za

Boğazdan Geçiş Ücretine 5 Kat Zam Yapıldı

1936 senesinde 1 frank 0.29 gram saf altına karşılık geliyordu. Germinal frank'ın artık tedavülde bulunmadığı dönemlerde ödemeler ise dolar üzerinden Türk Lirası ile yapıldı fakat güncel kurlar dikkate alınmadan 1 Frank’ın değeri yine 0.29 gram saf altın karşılığı şeklinde korundu.

Boğaz Geçiş Ücretlerine Rekor Zam
1983 senesinde ise Türkiye, o günkü geçiş ücretleri haklarından yaklaşık olarak %75 oranında feragat etmek suretiyle bir altın frankı indirimli değeri ile 0,8063 dolara sabitli bir hale dönüştürüldü. Şimdiye kadar geçiş ücretleri, güncel döviz alış kurunun altın slayt Frank’ın indirimli değeri 0,8063 dolar ile çarpılması sonucunda uygulanmaktaydı.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin kendisine vermiş olduğu uluslararası haklar doğrultusunda boğazlardan elde etmiş olduğu gelirin tespit edilmesinde değişiklik yapma kararı aldı.

Boğazdan Yük Taşıma Ücretine 5 Kat Zam Yapıldı
1983 senesinde %25 indirim ile sabitlenen kur karşılığı ödeme sistemi kaldırılıp, boğaz geçiş ücretini 5 kat zam yapılması kararı alındı. Buna göre Frank bedeli 5 kat artırılmak suretiyle tonaj başına net 4 dolar olacak şekilde belirlendi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre 7 Ekim 2022 tarihinde düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle beraber şu anda boğazlardan elde edilmekte olan Fener, tahlisiye ile sağlık arasında ücretleri 5 kat oranında artırılarak mevcutta 40 milyon dolar olan gelir, 200 milyon dolar seviyesine çıkarılmış olacak.