Bir İndirim Haberi de Ayçiçek Yağına Ayçiçek Yağına İndirim Geliyor

Yağ fiyatlarının tonu uluslararası piyasalarda 650 dolar düştü. Bu düşüş sonrası Ayçiçek yağına yüzde 15 indirim bekleniyor.

Bir İndirim Haberi de Ayçiçek Yağına Ayçiçek Yağına İndirim Geliyor

Pandemiyle başlayan ve Rusya- Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan gıda krizinin şüphesiz en çok etkilediği kalemlerden biri Ayçiçek yağı oldu. Küresel çapta krize neden olan Ayçiçek yağı ile ilgili hükümetler düğmeye baştı. Yapılan hamlelerle beraber son dönemde uluslararası piyasalarda düşüş trendine giren Ayçiçek yağında indirim sesleri gelmeye başladı.

Uluslararası Piyasalarda Yüzde 30 Geriledi

Yağın tonu uluslararası piyasalarda 2.150 dolardan 1.500 dolara kadar geriledi. Sektör temsilcilerin aktardığına göre yeni kontratın imzalanıp ürünlerin pazara sürülmesiyle beraber raflarda da fiyatlara yansıyacak. Sektör temsilcileri şu an raflarda 180 ile 200 lira arasında yer alan 5 litrelik Ayçiçek yağının 155-160 lira bandına inmesi öngörüyorlar.

Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım pandemi ile beraber boy gösteren palm yağı üretimi sıkıntılarının aşılması, Fed'in faiz artırımı ve Ukrayna'dan sevkiyatların başlaması ham Ayçiçek yağ fiyatlarında düşüşe neden olduğunu söyledi.

Palm Yağı 500 Dolar Düştü

Piyasalardaki yağların genelinde düşüş yaşandığını belirten Yıldırım, "Palm yağı ve soya yağında da düşüşler var. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara geriledi. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda düştü. Ayçiçek yağında ise Ukrayna'daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasiteleri artmaya başladı. Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek Ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine neden oldu. Ukrayna'dan küçük gemiler lokasyon olarak sadece Türkiye'ye işlem yapabiliyor. Eskiden Hindistan, Çin'e ve AB ülkelerine büyük gemilerle yapılan sevkiyat, söz konusu limanlardan küçük gemiler sadece Türkiye'ye girebiliyor ve burada piyasayı ciddi manada düşürmüş durumda. Fiyatlarda son 1,5 aydır kademeli olarak düşüş yaşanıyor. Savaştan önce Ukrayna'dan mal temin etmek için Rusya'ya göre yaklaşık 20 dolar fiyatı daha yüksekti. Savaştan sonra ise Ukrayna malı 100 ile 150 dolar Rusya'dan daha ucuz oldu" dedi.

Yüzde 15 İndirim Bekleniyor

Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, yağ fiyatlarının uluslararası piyasalarda yüzde 30 civarında düştüğünü belirterek, "İç piyasa şu an durgun ve yansımayan fiyatlarla beraber bir düşüş bekleniyor. Yeni fiyatlarla 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı 155 ile 160 lira gibi bir seviyelerde olması bekleniyor. KDV dahil yüzde 20'ye yakın düşüş olması söz konusu. Yeni hasat da fiyat düşüşünde etkili olacak" açıklamalarını yaptı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /