Bedellide Yaş Şartı Değişti

Beklenen son dakika açıklaması geldi ve bedelli askerlik meselesinde kritik değişikliğe gidildi. Edinilen son dakika bilgilerine göre bedellide yaş şartı değişiyor.

Bedellide Yaş Şartı Değişti

Son dakika haberi: Bedelli askerlikte yaş şartı değişti.

Son günlerde gündemin en önemli konu başlıklarından olan bedelli askerlikte yen ibir gelişme yaşandı. Edinilen son dakika bilgilerine göre bedelli askerlik düzenlemesinin içinde bulunduğu Torba Yasa teklifinin Meclis görüşmeleri sürerken, yeni bir değişiklik daha yapıldı. Geçtiğimiz Pazartesi günü TBMM'de başlayan görüşmelerde teklifin Genel Kurul aşamasında bir sürprizin daha gelebileceğiaçıklanmıştı.

Bedelli askerlik için yapılan düzenlemeyle birlikte getirilen 28 günlük zorunlu askerlik eğitimi, büyük tartışmalara ve tepkilere neden olmuştu. Ancak bu konuda bir yaptırım yapılmadı sadece gün sayısı değiştirildi. Yapılan değişiklik ile temel eğitim 28 günden 21'e çekildi.  Yapılan bu düzenlemenin ardından Türkiye Neyine Büyük Millet Meclisi Genel Kurul’da da, bedelliden yararlanacaklar için 31 Aralık 1993 tarihinin yerine, 1 Ocak 1994 (24 yaş) tarihi belirlendi. Buna göre yeni düzenleme ile bedelliden 1 Ocak 1994 ile öncesi doğanlar faydalanabilecek.

Söz konusu değişikliğin yapılması durumunda Meclis Genel Kuruluna bir önerge verilecek ve söz konusu bedelli askerlik yasasından yararlanmak üzere belirtilen “31 Aralık 1993” tarihi yerine, “1 Ocak 1994” tarihi konulacak.

1 Ocak 1994 tarihinde doğup da bir gün ile haktan yararlanamayanların mağdur olmaması için böyle bir yöntem izlenecek. Anadolu’daki yaygın uygulamaya göre 31 Aralık’ta doğanlar 1 Ocak olarak nüfus kaydına geçiriliyor.

HÜKÜMET DAHA ÖNCE GÜNDEMDE YOK DEMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'a bu soru soruldu ve Muş şu cevabı verdi:

"1 Ocak 1994'lüler dahil değil. ‘2 Ocak' ta bir gün’ denilir, bunun sonu yok. Bir noktada kesmek durumundasınız"

Kamubulteni.com  | Ankara