Başvuru Yapan Alabiliyor: İşte 700 TL ve 1305 TL Yardımın Başvuru Şartları 2019

Devlet , yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara para ve sosyal yardım desteklerine devam ediyor. Bu desteklerden binlerce vatandaş haberdar değil. Muhtaç durumdaki yaşlı ve engellilere aylık ödemesinin yanı sıra, evde bakım için de vatandaşlara para desteği veriliyor.  Bununla birlikte engelli vatandaşlar için evde bakım desteği de veriliyor. İşte tüm detaylar.

Başvuru Yapan Alabiliyor: İşte 700 TL ve 1305 TL Yardımın Başvuru Şartları 2019

Başvurana 1205 TL maaş.

2022 sayılı kanun kapsamında olan yaşlı ve engelli aylıkları; yüzde 40 ile 69 arası engeli olan vatandaşlar için 480 TL, yüzde 70 ve üzeri engeli olan vatandaşlar için  ise 720 TL olarak ödenmektedir.

BAŞVURULAR İKAMETGAHIN OLDUĞU SYDV 'YE

Yaşlı ve engelli aylığı almak isteyen vatandaşların , ikamet ettikleri yrde bulunan Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 'na müracaatını yapması gerekmektedir.  Muhtaçlık değerlendirmesinde, hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınıyor.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Yaşlı aylığı , 65 yaşını dolduran vatandaşlara verilir.

  • Nafaka bağlanmamış, kamu veya özel kuruluşlarda iaşe ve ibadeleri dolmak üzere sürekli bakımı yapılmayan,
  • Sosyal Hizmetler Kanunu’na göre harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından aylık hakkından yararlanmayan,
  • İsteğe bağlı prim ödemeyen,
  • Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayanlar

Aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlara da aylık bağlanması mümkün.

Yaşlı aylığının yanı sıra yüzde 40-69 arası engelli aylığı, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis hastalığına yakalanan işçilere de aylık veriliyor. Silikozis aylığı için yeni başvuru alınmazken, silikozis aylığı almaktayken vefat eden vatandaşların yakınlarına maaş devrediliyor.

EVDE BAKIM PARASI DETAYLARI

Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek için evde bakım aylığı ödeniyor.

Bu yardım için Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve “ağır engelli” ibaresinin “evet” olarak işaretlenmiş olması gerekiyor.

Engelli ailelerinin; engelli bireyin kişisel bakımına yönelik işlerde desteğe ihtiyacının bulunması halinde, resmi bakım merkezlerinde veya özel bakım merkezlerinde çalışan bakıcı personel, engelli bireyin ikamet adresine giderek yarı zamanlı hizmet veriyor. Ayrıca, ailesi yanında bakılan engelli bireylerin ailelerinin geçici olarak engelli bireye bakamayacak durumda olması halinde engelli bireye geçici bakım hizmeti sunuluyor.

Evde bakıma destek hizmeti ile geçici ve misafir bakım hizmetinden faydalanmak için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuruluyor. Evde bakıma destek hizmeti bakım merkezinin personel sayısı doğrultusunda yürütülüyor.

BELGELER NELERDİR?

Bakıma ihtiyacı olan engelli bireylere resmi bakım ve özel bakım merkezlerinde yatılı ve gündüzlü olarak verilen hizmet sağlanıyor. Bunun için istenen bazı belgeler şöyle:

SAĞLIK KURULU RAPORU

- Yatılı ve sürekli bakımı için bakım merkezine yerleştirilecek olan 18 yaşını tamamlamamış engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı. Velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması kararı

GÜNCEL HABERLERDEN BİLDİRİMLE İLK SİZİN HABERİNİZ OLSUN İSTİYORSANIZ MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA