Bankalar Türk Lirası İçin Harekete Geçti! Kur Korumalı Mevduat’tan Çıkışta Faiz Yüzde 42’ye Yükseldi

Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat’tan çıkış işlemleri kapsamında ilk işlem günü bankalar yoğun mesai yaptı. TCMB’nin KKM hesaplarından TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi getirmesi sonrasında TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42’ye kadar yükseldi. Bazı özel bankalarda döviz dönüşümlü KKM’lerin TL vadeliye geçişi için daha yüksek oranlar uygulanabildi.

Bankalar Türk Lirası İçin Harekete Geçti! Kur Korumalı Mevduat’tan Çıkışta Faiz Yüzde 42’ye Yükseldi

Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkış adımları kapsamında bankalara getirdiği kur korumalı mevduat hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşüm hedefinde ilk gün bankalarda yoğun mesai yaşandı. TL vadeli mevduat için faizler yükseldi. İlk etapta bazı özel bankalar vadesine ve büyüklüğüne göre TL vadeli mevduat faiz oranını yüzde 33-42’ye çekti. Kamu bankalarında ise TL vadeli mevduat faizi yüzde 35-37 arasında uygulandı.

Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, kamu bankalarında hem KKM’ye hiç girmemiş tasarruf sahiplerine hem de KKM’den TL vadeliye dönüş için aynı faiz oranları uygulandı. Bazı özel bankalarda ise döviz dönüşlü KKM hesapları için artı 2 puanlık fark gözlemlendi. Merkez Bankası getirdiği zorunluluğa göre bankaların TL dönüşlü kur korumalı mevduat hesaplarının yüzde 50’sini TL vadeli mevduata dönüştürmesi gerekiyor. Bu oran döviz dönüşlü kur korumalı mevduat hesaplarında ise yüzde 5’ini kapsıyor. Oranların tutturulamaması durumunda bankalar düşük faizli tahvil alım yükümlülüğü ile karşılaşacak.

TL vadeli mevduatta faiz oranları yükseldi

Çoğu banka TL vadeli mevduata ister KKM dönüşü ister düz TL mevduat olsun aynı faizi uygulasa da tasarruf sahiplerinin de bankacıların da akıllarında soru işareti oldukça fazla. Sektörde TL vadeli mevduat faiz oranları hemen yukarıya çekildi. Bilgi veren bir özel bankacılık kaynağı düz TL vadeli mevduat ve vadesi dolan TL dönüşlü KKM hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşü için sektörde yüzde 33-42 faiz oranlarının öne çıktığını belirtti. Aynı kaynak, vadesi dolan döviz dönüşlü KKM hesapları için de yüzde 33-42 oranlarının geçerli olduğunu duruma göre ise bu oranlara 2 puanlık artış getirilebildiğini aktardı.

Döviz dönüşlü kur korumalı mevduatta devam edene prim

Bir kamu bankasından üst düzey bir kaynak ise TL vadeli mevduat faizinin yüzde 35-37 arasında değişiklik gösterdiğini belirtti. Aynı kaynak, hem düz TL mevduat için hem de döviz veya TL dönüşlü KKM hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşü için aynı faiz oranlarının uygulandığını söylüyor. Kur korumalı mevduat faiz oranının ise Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) artışı sonrası yüzde 25’e çıktığını belirtti. Döviz dönüşlü KKM hesabı olan ve vadesi dolan tasarruf sahipleri TL vadeli mevduata geçmeyip KKM’de devam etmek isteyenlerinse yüzde 25 faiz oranının yanına 3 puan prim uygulaması bulunduğuna da vurgu yaptı.

Bir başka özel banka kaynağı ise TL vadeli mevduat faizini yüzde 37 seviyesine çektiklerini belirtti. Aynı bankacı hem düz TL vadeli mevduatta hem de KKM dönüşlü TL vadeli mevduatta faiz oranının değişmediğine işaret etti. Mevduat faizlerinin çıkabileceği seviye konusunda ise maliyeti daha fazla artırmamak gerektiğine işaret etti.

TL vadeli mevduatta stopaj alınıyor

Bir başka bankacılık sektörü uzmanı ise KKM ile TL vadeli mevduat arasında en önemli farkın stopaj olduğuna işaret etti. KKM hesaplarının stopaj uygulanmadığı için avantajını sürdürdüğünü söyledi. Uzman, TL vadeli mevduat hesaplarında ise 6 aya kadar (6 ay dahil) kadar yüzde 5, 6 ay ile 1 yıl dahil yüzde 3 stopaj uygulandığını hatırlattı. 1 üzeri mevduatlarda ise stopaj sıfır.