Bankalar Kredi Miktarlarını Düşürdü Faizler Arttı Artık Kredi Almak Daha Zor

Peş peşe alınan önlemler neticesinde kamu bankalarının, kredi ve mevduat faizlerinde yükseliş devam ediyor.

Bankalar Kredi Miktarlarını Düşürdü Faizler Arttı Artık Kredi Almak Daha Zor

Hükümet tarafından yapılan son düzenlemelerle beraber banka kredilerinde fren basılmış durumda. Kamu bankaları ikinci el konut ve tüketici kredisi büyümesini sınırlayacak adımlar atarken hem ucuz TL kredilere artan talep hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başta olmak üzere alınan önlemlerin maliyet artırıcı etkisi ile kredi ve mevduat faizleri de sert yükselişe geçti.

Verilen Kredilere Sınırlandırma

Reuters'ın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, bazı kamu bankaları verilen kredi miktarlarında düşüşe geçti. Habere göre kamu bankalarının bazıları ikinci el konut kredisi kullanımı üst limitini 150,000 TL'ye kadar düşürdü. Benzer şekilde kamu bankalarında şube bazlı kredi miktarı ve kredi sayısı uygulaması ile de kredi kullandırmayı azaltıcı önlemler alınıyor.

Bir süredir yükselişte olan mevduat ve kredi faizleri ise özel bankalarda daha da yükseldiği belirtiliyor.

Artan maliyetlerin yansıdığı TL mevduat faizleri yüzde 25'lere doğru giderken, dolar mevduatlarda geçen aylarda yüzde 5 seviyesinde olan faiz bazı bankalarda yüzde 6,5'in üzerine çıktı, Euro mevduatlarda ise bu oran yüzde 5'e yaklaştı.

Konut Kredilerine 150 Bin Sınırlandırması

Bireysel kredilerde aşırı hızlanma meydana gelmesi nedeniyle bazı kamu bankaları tarafından kredilerde sınırlandırmaya gidildi. Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir bankacı, "Bazı kamu bankaları konut kredilerinde üst limiti 150,000 TL'ye indirdi. Bazıları ise maksimum 500,000 TL konut kredisi kullandırıyor" ifadelerini kullandı ve açıklamasının devamında, "Bankalarda ayrıca bir likidite sıkıntısı oluşmuş durumda. TCMB'nin son düzenlemeleri sonrası bankaların sabit faizli DİBS portföylerini artırmaları likidite sıkışıklığına neden oldu. TL'de sıkışıklığın artmasının da mevduat faizlerindeki yükselişte etkisi büyük" dedi.

Bireysel Krediye Talep Patlaması

Bir diğer bankacı yaptığı açıklamada, "Enflasyon nedeniyle bireyler krediye dayalı iç tüketime yönelmiş durumda. Faizler kademeli artıştaydı ancak enflasyon yüzde 80, kredi faizi yüzde 30 olunca son üç aydır bireysel başta olmak üzere tüm kredilerde ciddi bir talep patlaması gördük. Maliyetler BDDK kararlarıyla yükseltildi" ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /