Bankada hesabı olanlar köşeye sıkıştı! Bunu yapmayan demir parmaklıklar ardına gidebilir!

Ticaret Bakanlığı tarafından vatandaşları IBAN kiralama yönünde verilen ilanlara karşı uyarı yapıldı.

Bankada hesabı olanlar köşeye sıkıştı! Bunu yapmayan demir parmaklıklar ardına gidebilir!

Ticaret Bakanlığı, IBAN kiralama ile ilgili kolları sıvadı. İnsanlar yüksek gelir vaatlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Ayrıca hesap sahibinin hesabının başkası tarafından kullanılmasını bankaya bildirmediği takdirde 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği öğrenildi.

Başta IBAN kiralama reklamları olmak kaydıyla sosyal mühendislik dolandırıcılığıyla mücadele eden Ticaret Bakanlığı, konuya ilişkin yayınladığı açıklama metninde "Mali kazanç karşılığında başka birinin banka hesabını kullanmasına izin vermek, Önleme Yasası'nın ihlalidir. Suç gelirlerinin aklanmasıdır." şeklinde ifadeler kullandı.

Bankada hesabı olanlar köşeye sıkıştı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dolandırıcıların çeşitli platformlardan tüketicilere ulaşıp yasa dışı yollardan elde ettikleri paraları, banka hesaplarının kiralanması veya kullanılması karşılığında “kâr” vaadiyle bu hesaplara aktardıkları belirtildi. Açıklamada, dolandırıcıların çeşitli taktik ve vaatlerle hedeflerine ulaşmaya çalıştıkları vurgulanarak, ikinci el otomobil veya ürün alışverişi ve satışına yönelik internet siteleri, sosyal medya platformları gibi sıklıkla kullandıkları iletişim kanallarından tüketicilerin karşısına çıktıkları da kaydedildi.

Dolandırıcıların, geliri kısıtlı öğrenciler, ev hanımları ya da daha savunmasız olan tüketicilerden yaşlı ve engellileri de hedef aldığı bildirildi. Açıklamada vatandaşların bilgisizliklerinden, hatalarından, zayıf yönlerinden veya belirli markalara yönelik inançlarından faydalandıkları vurgulanarak, amacın tüketicilerin şikayetlerini önlemek, güvenilir markaların itibarını kaybetmemek olduğu belirtildi.

6 AYDAN BİR YILA KADAR HAPİS CEZASI

Bu konuda kişilerin dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin şu uyarılar yapıldı:

“Vatandaşlarımız, sahte veya kişisel olmayan isimler, adresler ve hesap bilgileri kullanarak kendilerini bir ürün veya kâr konusunda istek ve merak uyandırmak amacıyla kandıran dolandırıcılar tarafından gönderilen aramalar, e-postalar ve kısa mesajlar ile sosyal ağlar üzerinden aldıkları reklamlarla karşı karşıya kalıyorlar. Mesajlarda daha dikkatli olmanızı rica ediyorum. Şu anda kimlik, hesap bilgileri, kişisel şifreler veya şifreler gibi hassas bilgileri paylaşırken dikkatli olmak, gönderilen her bağlantıya tıklamayın, elektronik cihazları virüslerden koruyun ve yanıltıcı, özellikle sahtekarlık tekliflerine karşı korunun. Son dönemde yaygın dolandırıcılık yöntemi şeklinde kullanılmaya başlanan IBAN kiralama reklamlarında da benzer hassasiyetin gösterilmesi konusu elzemdir. Başka bir kişinin maddi kazanç karşılığında banka hesabını kullanmasına izin vermek Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'nun ihlalidir. Hesap sahibi, hesabının başka bir kişi tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir."

İNCELEMELER DEVAM EDİYOR!

Açıklamada, hesap sahibinin, hesabındaki işlemlerden doğrudan sorumlu olduğu ve bu tür durumlar ile karşılaşıldığında, ödeme de dahil olmak üzere hesaptaki tüm işlemlerin işlem öncesinde doğrulanması ve onaylanmasının önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, tüketicilerin satın alınmış olan mal ve hizmetlere ilişkin olarak ekonomik çıkarlarını, haklarını, güvenliklerini ve sağlıklarını korumaya yönelik çalışmaların Bakanlık tarafından titizlikle yürütüldüğü vurgulanarak, sosyal haklardan kaynaklanan mevcut ve olası hak taleplerinin önlenmesine yönelik tedbirlerin alınacağı belirtildi.

Bankada hesabı olanlar köşeye sıkıştı