Banka Hesabında Para Olanlar Dikkat! Müşterilere Acımıyorlar

Bankaların Türk Lirası mevduatına verdiği nema ile kredi için uyguladığı faizler arasında yüksek fark bulunuyor. Bu farkın bir benzeri de döviz cinsi mevduat ve kredi falzlerinde bulunuyor. Bu çark ise bankalara kazandırıyor. Döviz cinsi üzerinden ticari kredi kullananlar da parasını döviz hesaplarında tutanlar da kaybediyor. 

Banka Hesabında Para Olanlar Dikkat! Müşterilere Acımıyorlar

Bankalardan müşterilerine kötü haber.

Edinilen bilgilere göre bankaların dolar ile Euro gibi dövizler üzerinden açılan Döviz Tevdiat Hesaplarında uygulayacağı faiz Merkez Bankası tarafından belirleniyor. Azami tutar MB tarafından belirlenirken her yıl bu rakamlar değiştiriliyor. Her yıl yayımlanan duyurulara bazı bankalar uymuyor. Bankaların döviz hesaplarında faiz oranları bankadan bankaya göre değişiyor. 

Bankaların bu hesaplar için verdiği faiz oranı 0.10 'dan başlıyor ve yüzde 2 seviyesine kadar çıkıyor.

KÜÇÜK BANKALAR DAHA BONKÖR

365 günlük hesaplarda da durum bu şekilde olurken 32 günlük hesaplarda da durum bu şekilde oluyor. Bankalar mevduat toplama konusunda büyük bir yarış içindeler. Bu nedenle rekabet ortamı oluşuyor. Bu rekabet oırtamında bazı bankalar, müşterileri çekmeki çin faiz oranlarında değişiklik yapıyor ve diğer bankalardan daha yüksek faiz veriyor. 

BAZI BANKALAR İNTERNETTE FAZLA GÖSTERİYOR

Bunun yanı sıra bazı bankalar ise internet sitelerinde bir oran veriyor ancak şubeye gidildiğinde bu oran değişiklik gösteriliyor. 

DÖVİZDE KALANLAR...

Bankalar Türk Lirası üzerinden mevduat hesabı açanlara yılda yüzde 7 ile 10 arasında faiz veriyor. Ancak Türkiye'deki tasarrufların yarısı döviz cinse hesaplarda tutmayı tercih ediyor. Dolar ve Avro gibi para birimlerinin TL karşısında yükseleceği umuduyla parasını döviz hesaplarında tutanlar 2019'da umduğunu bulamadı. Çünkü 5,35 seviyesinden 2019'a başlayan Dolar/TL, geçen yılı 5,95 ile kapattı ve yılın tamamında sadece 60 kuruş yükseldi. Yüzde 12'lik bir artışa tekabül eden doların geçen yılki değerlemesi, enflasyon oranıyla sınırlı kaldı. Benzer bir tablo Avro/TL'de de var. Geçen yıl Avro/TL seviyesi 6,11'den 6,66'ya yükseldi. Avro geçen yıl TL karşısında yüzde 9 değerlendi ve kazancı enflasyonun 3 puan altında kaldı. Bankaların işletmelere verdiği döviz kredilerinin maliyeti ise yüzde 3 ile 5 arasında değişiklik gösteriyor.

DÖVİZDE PARA DURUYOR

Bankalarda 3 trilyon liranın üzerinde para mevduat hesaplarında bulunuyor. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada 10 Temmuz tarihi itibarıyla toplam mevduat; 3 trilyon 172 milyar 656 milyon lira. Bunun 1 trilyon 533 milyarı TL cinsinden mevduat, 1 trilyon 528 milyar TL kadarı ise dövizde.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA