Bakan Selçuk'tan Son Dakika Açıklamaları (Kısa Çalışma Ödeneği, Ücretsiz İzin, 3. Faz Ekonomik Destek)

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk canlı yayınında koronavirüs önlemleri kapsamında hayata geçirilen ekonomik yardımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kısa Çalışma ödeneği, ücretsiz izne çıkarılanlara maddi destek, 3. faz ekonomik yardım başvuruları ve diğer konular hakkında son dakika açıklamaları art arda geldi.

Bakan Selçuk'tan Son Dakika Açıklamaları (Kısa Çalışma Ödeneği, Ücretsiz İzin, 3. Faz Ekonomik Destek)

1 ve 2. faz sosyal yardımların tamamlandığını hatırlatan Selçuk, "İlk başta ekonomik istikrar kalkanı adı altında sosyal koruma kalkanı paketi oluşturduk. Sosyal yardımlar 3 faz halinde planladık. İlk fazda 2.1 milyon haneye ulaştık bu hanelere 1000 lira yardım yaptık. İkinci fazda 2.3 milyon haneye ulaştık. Totalde 4.4 milyon haneye ulaştık. 3. Fazda faz1, faz2 bizim veritabanımızda olan haneler. Dosyalarını bildiğimiz hanelerdi. " ifadelerini kullandı.

600 BİN HANEYE FAZ 3 ÜZERİNDEN YARDIM ŞİMDİDEN YAPILDI! DEĞERLENDİRMELER SÜRÜYOR

Konuşmasına devam eden Selçuk, "Düzenli yardım alanlar, kamu kurum kuruluşlarına başvuranlardı. Ulaşamadığımız hane kalmasın diye e-Devlet üzerinden başvuru başladık. Orada bir form dolduruluyor, biz bir değerlendirme yapıyoruz. 6 milyonun üzerinde başvuru aldık. Belli kategorilerdeki başvurular değerlendirmeye alınmayacak. Faz1 , faz2 ile yardım alanlar, hanesinde kamu işçisi olanlar, hanesinde memur olanlar , işsizlik ödeneğinden ya da kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar ile emekli başvurularını değerlendirmeyeceğimizi açıklamıştık. 6 milyon başvurunun %60'ı değerlendirme dışı kalmış oldu. 3 milyon başvuruyu 1003 tane vakıflarımıza gönderdik. Başvuruları vakıflarımız değerlendiriyorlar. Mahalle , ilçedeki haneleri değerlendirme işlemleri yapılıyor. 3 milyon kişinin başvurusu şu anda değerlendiriliyor. Belli ödemelere başladık. 600 bin haneye faz 3 üzerinden yardım yaptık." diye konuştu.

BAKAN SELÇUK'UN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE SON DURUM

Kısa çalışma ödeneği için 3.5 milyon başvuru yapıldı. Kısa çalışma ödeneğinde de esnettiğimiz 600 gün prim sayısını 450'ye indirmiştik. 120 günü de 60 güne indirmiştik. Dolayısıyla biz bunu kısa çalışma da Nisan'daki maaşları Mayıs 5'inde almaları gerekiyordu, Mayıs 5'te ödemelerin büyük çoğunluğu yapıldı. 2.5 milyon çalışana ödemelerini gerçekleştirdik.

TARİHİN EN HIZLI VERİLEN KISA ÇALIŞMASI OLDU

Tarihin en hızlı verilen kısa çalışması oldu. 2.5 milyon çalışmasını Mayıs'ta yetiştirmek kolay iş değil. İŞKUR'daki çalışma arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Canla başla çalıştılar. Dinamik bir süreç bu da, bir yandan ödemeleri yaparken, diğer yandan yeni başvuru alıyoruz. Başvuru geç kalmışsa, Mayıs ayında ödemeler gerçekleşecek. Pandemi süreci olmasaydı, süreç şu şekilde ilerliyor, firma başvuruyor, kapsamlı belge istiyorduk. İŞKUR'da teftiş yapılıyordu. Hak edip hak etmedikleri tespit ediliyordu. Biz bunu yapsaydık, 3.5 milyonluk başvuruyu uygunluk tespiti yaparak tamamlamamız Eylül-Ekim'i bulurdu. Meclisimizde kanun teklifi yaptık.

ÖNCE ÖDEME SONRA UYGUNLUK TESTİ YAPILACAK

Önce ödeme yapıp, sonra uygunluk testi yapılacak. 450 gün ve 60 gün şartından da %25 gibi bir başvurular elenmiş oluyor. 450 günü tamamlamayan çalışanlarımız için ücretsiz izin desteği getirdik. Asıl konumuz istihdamı, çalışanımızı korumak. İşverenimizin yanlış beyanı olursa, bunu çalışandan değil işverenden alacağız. Bu oranın düşük olacağını düşünüyorum. Sözleşme dahilinde, akit kapsamındaki tüm çalışanları koruyoruz. 

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILANLARIN ÖDEMESİ YARIN BAŞLIYOR

Ücretsiz izinde şu ana kadar 700 bini aşkın başvuru aldık. Nakdi ücret desteğine yarın itibariyle başlıyoruz.

Diğer detaylar ve çok daha fazla gelişme için takip edin