Bakan Dönmez: Türkiye'de Bir İlk Olacak! Ankara'da Açılıyor...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen, Türkiye Jeotermal Kongresine katılarak burada bakanlığın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez: Türkiye'de Bir İlk Olacak! Ankara'da Açılıyor...

Kaynak çeşitliliğini arttırma ve arz güvenliğinin sağlanması için bir çok projenin hayata geçirildiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2019 yılı sonu itibariyle kurulu gücün 3 kata yükseldiğini vurgulayarak, "Kurulu gücümüzü, kurulu güç içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerji payımızı ve yatırımlarımızı da istikrarlı bir şekilde yükseltiyoruz. Mottomuz; daha çok yerli, daha çok yenilenebilir, hedefimiz ise; bağımsız enerji, güçlü Türkiye. Bu anlayışla, 2019 sonu itibarıyla kurulu gücümüzü 91 bin 300 megawatta yükselttik. 2000'li yılların başından bu yana toplam kurulu gücümüzü yaklaşık 3 kat artırdık. Bir başka deyişle büyüyen Türkiye'nin enerjisi üçe katlandı. 2000'lerde yetmeyen enerjisini yönetmeye çalışan bir Türkiye vardı, bugün ise fazla enerjisini yönetmeye çalışan bir Türkiye var. Aradan geçen süre zarfında gücümüz sağlamlaştı, enerji sektörümüz ayakları yere daha sağlam basar bir hale geldi" ifadelerini kullandı.

2019 yılı sonu itibariyle elektrik üretiminin yüzde 62'sinin yerli ve yenilebilir kaynaklardan elde edildiğini söyleyen Bakan dönmez, 2002'de 12 bin 241 megawatt olan hidrolik kurulu gücün 28 bin 500 megawattta,28  megawatt olan biyokütle gücünün ise 1163 megawatta olduğunu söyledi. Artışlarla birlikte Türkiye'nin yenilenebilir enerjide avrupanın 6'ıncı ülkesi haline geldiğini söyleyen Bakan Dönmez, "Bu artışlarla birlikte Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 13'üncü sıraya yerleşti. Son 10 yılda yenilenebilir kurulu güç ortalamamız yıllık yüzde 11, elektrik üretimimiz yıllık ortalama yüzde 10 artış gösterdi. Oldukça gerilerden başladığımız bu yarışta bugün yenilenebilir enerji kurulu gücünde ve elektrik üretiminde oldukça iyi bir noktaya geldik" dedi. Ankara'da Türkiye'nin ilk entegre güneş fabrikasının yapılacağını söyleyen Bakan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

Ankara'da Türkiye'nin ilk entegre güneş fabrikası yükseliyor. İzmir'de de inşallah Türkiye'nin ilk entegre rüzgar fabrikasını devreye alacağız. Yenilenebilir enerjide bilgi ve birikimi değere dönüştürüyoruz. Dünyanın güneşi 'Made in Türkiye' imzalı panellerle parlayacak. Dünyanın rüzgarı 'Made in Türkiye' imzalı rüzgar türbinleriyle enerjiye dönüşecek