Bakan Bilgin’den AGİ ve EYT ilgili önemli açıklamalar

CNN Türk’ten Hakan Çelik’in sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeyle ilgili çalışmaları 6 ay içerisinde meclise getireceklerini ve en geç bu yıl içinde biteceğini ifade etti.

Bakan Bilgin’den AGİ ve EYT ilgili önemli açıklamalar

CNN Türk’te katıldığı programda çalışmalar ile ilgili önemli bilgiler veren Bakan Bilgin 3600 ek göstergeyi bu yıl bitireceklerini söyledi. AGİ ve EYT hakkında da bilgiler veren bakan sözleşmeli personel konusuna da değindi.

İsteyenler kadro haklarına sahip olacak

Kadro haklarında değinen Bakan Bilgin; Kamuda bir sorun daha var. Toplu sözleşmede çözülmesi gereken madde olarak ortaya koyduğumuz nokta sözleşmeli personeller. Sözleşmelileri kadrolularla benzer haklara sahip noktaya getireceğiz. Çok fazla statü var, karışık. Sadeleştireceğiz ve isteyenler için böyle bir çalışma yapıyoruz. Onu da bu yıl içinde bitireceğiz. Önümüzde ödev olarak duruyor. Meclis'e haziranda gelmiş olur.

Agi kalktı mı?

İşçi diyelim ki ücret alıyor. Tüm çalışanlar için basit açıklarsak sizden vergi almıyor. AGİ için gerekli gelir olması lazım vergiyi iade ediyorum diyor devlet. Ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. AGİ tüm çalışanlar için. İşverenin verdiği vergiden devletin vergiyi iade etmesi. Memurlar açısından AGİ'nin dışındaki tüm ödemeler devam ediyor.

EYT hakkında önemli açıklama

Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1. prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl sayısı, 3'cüsü yaş. Üçüncü madde sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yıllarca konuşulan bir sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Diğer bir sorun sigorta sistemi prime dayalı sistem. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Bu oran 3 tür Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programımızda bunlar var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Bunun için zaman veremem. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel. Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerini sıraladığını söyleyen Bakan Bilgin konuya açıklık getirdi.