Ayçiçek Yağında Üzen Haber: Sıvı Yağa Yüzde 20 Zam Daha Gelebilir

Son dönemlerde fiyatı en çok yükselen sıvı yağda yeni bir fiyat artışının gelebileceği aktarıldı. Hasat zamanına 8 ay kalması ve asgari ücrete gelen zamla birlikte maliyetlerin de artması sonucu yüzde 20'ye kadar yeni zam gelebileceği bildirildi.

Ayçiçek Yağında Üzen Haber: Sıvı Yağa Yüzde 20 Zam Daha Gelebilir

Yağ fiyatlarına yeni zam açıklaması.

Son dönemlerde marketlerde fiyat artışı en çok dikkat çeken ürün ayçiçek yağı oldu. Son günlerde fiyatı yüzde 60 'a kadar artan yağ fiyatlarında bir kötü haber daha geldi.

GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI

Yurt içindeki yağ fiyatlarına denge getirmek için 5 Kasım ile 25 Kasım 'da iki ayrı karar geldi ve yağ yapımında kullanılan ayçiçeğinin tohumunda gümrük vergisi sıfırlandı. Ham ayçiçek yağındaki gümrük vergisi ise 1 Temmuz 'a kadar yüzde 3'e indirilmişti. Vergi indrimi gelmesi sonrası fiyat indirimi olması beklenirken , son dönemlerde yağp fiyatlarına yüzde 60'a kadar zamlar geldi ve geçen aylarda 40 liraya satılan 5 litrelik yağ şimdi 70 liraya kadar çıktı. 

YENİ HASADA 8 AY VAR : YÜZDE 20 ZAM DAHA GELEBİLİR

Sektör temsilcileri, Yeni Akit 'e yaptığı açıklamada yeni hasat zamanına daha 8 ay süre kaldığını , bu sürede yağ fiyatlarının yüzde 20 oranında artabilecğeini dile getirdi.  Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu artışın dünya genelinde olduğunu ve bir gıda enflasyonu yaşandığını söyledi. Birçok ülkenin gıda stoklamaya başladığını söyleyen  Büyükhelvacıgil şunları söyledi:

“Özelikle Çin, Hindistan gibi sektörün büyük oyuncuları, soyadaki fiyat artışından dolayı Karadeniz havzasından ayçiçeği alımına yöneldi. Pandeminin hız kesmeden devam etmesi sadece ülkemizde değil tüm dünyada gıdada içe kapanmaları ve fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. 2020 yılında ülkemizde de ayçiçeği rekoltesi 3 milyon ton olan ihtiyacımıza karşılık, 1 milyon 300 bin ton dolayında üretimle gerçekleşti. Yine en büyük üreticilerden biri olan Rusya ve Ukrayna’da rekoltede düşüşler yaşandı. Karadeniz havzasında yaşanan bu düşüşler fiyatlara yansıdı. Dünya genelinde soya, kanola, aspir gibi diğer yağlı tohum gruplarında rekolte eksikliği ve pandemi nedeniyle fiyat artışları oldu. Kur baskısı ile beraber küresel düzeyde ayçiçeği ve yağlı tohumlarda fiyat artışları yaşanıyor."

YURT DIŞINDA 1200 DOLAR BİZDE 9 BİN 500 LİRA

2019 'da yağ yapımında kullanılan ayçekirdeğinin 2 bin 500 lira olduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, 2020 yılında bunun 4 bin 400 liraya çıktığını söyledi. Ham yağın geçen sene 5400 lira olduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, bunun bu sene 9 bin 400 lira civarına kadar yükseldiğini söyledi. Ayçiçeği tohumu 4 bin 700 TL iken bu fiyat yurt dışında ise 655 dolar ham yağın fiyatı ise, ülkemizde 9 bin 500 lira iken yurt dışında 1200 dolar.

65 İLE 75 LİRA ARASINDA

Son dönemlerde gelen zamlarla birlikte 5 litre yağ en düşük 65 lira oldu.

KAMUBULTENİ.COM 
Kaynak Yeni Akit