Ayçiçek Yağına Bir Zam Daha: Fiyatları Düşürecek Hamle Açıklandı

Son dakika haberi: Ayçiçek yağı fiyatında bir artış daha meydana geldi. yaşanan artış sonrası TMO harekete geçti ve fiyatların düşürülmesi için uluslararası ihale açtı

Ayçiçek Yağına Bir Zam Daha: Fiyatları Düşürecek Hamle Açıklandı

Ayçiçek yağının fiyatının düşürülmesi için yeni hamle.

Son dönemlerde fiyatı yüzde 100'ün üzerinde artan ayçiçek yağı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. 5 litrelik yağın fiyatı 60 liranın üzerine kadar çıktı. Edinilen son dakika bilgilerine göre TMO 25 bin ton ayçiçek yağı için ihale açıldı.

Sözcü'de yer alan bilgiye göre TMO'nun yaklaşık 25 ton ayçiçek yağı için uluslararası ihale açtığı öğrenildi. 18 Şubat'a kadar teklif verileceği açıklanırken tekliflerin dolar, ruble veya TL cinsinden verilebilir.

YİNE ARTTI: 85 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ

Gelen son dakika bilgilerine göre ayçliçek yağına yeni bir zam daha geldiği ve fiyatların 85 liraya kadar yükseldiği görüldü.

FİYAT ARTIŞININ NEDENİ

Hem TÜİK hem ise yurt dışındaki uzmanlar fiyatlarla ilgili pandemi ve iklim değişikliğini işaret etti. Ayçiçek yağı fiyatlarında artışın önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin bu üründe ithalata bağımlılığı da fiyat artışlarının temel nedeni olarak öne çıkıyor. Ham madde fiyatlarındaki artışa dikkat çeken sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde ayçiçek yağında yeni artışlar bekliyor. TÜİK verilerine göre, ayçiçeğin kilogram fiyatı son bir yılda yüzde 52,3 arttı.

FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Sözcü'de yer alan haberde, "Bir ürünün dolar cinsinden ithalat fiyatı değişmese de Türkiye'de TL'nin döviz kurları karşısındaki değer kaybı nedeniyle yüksek oranlı zamlar gündeme geliyor. Ancak Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğu bitkisel yağların dolar cinsinden küresel fiyatı da son dönemde hızlı artış kaydetti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dolar cinsinden hesaplanan bitkisel yağ fiyatları endeksi Aralık 2019-Aralık 2020 döneminde yüzde 25,7 arttı. Dünyada pandemi etkisiyle mayısta dibe vuran bitkisel yağ fiyatları, daha sonra çok hızlı artış kaydetti.

Nitekim, IMF verilerine göre de, Kasım 2019'da küresel ölçekte 912 dolar olan ayçiçeği yağının ton fiyatı, Kasım 2020'de 1348 dolara yükseldi. Yıllık artış dolar cinsinden yüzde 47,8 oldu.

Türkiye'nin ayçiçek yağında ithalata bağımlı olduğu ve dolar cinsinden fiyat artışına bir de 2020'de dolar/TL kurundaki yüzde 25'lik artış eklendiği düşünüldüğünde, fiyatların önümüzdeki dönem daha da artabileceğini öngörmek zor değil." denildi.